Mandler og polypper

Hvilken funktion har mandlerne?
Mandlerne er lokaliserede i hver side af halsen og består hovedsageligt af lymfevæv. Sammen med lymfevæv andre steder i svælget, udgør de en del af immunforsvaret, og forsvarer kroppen mod indtrængende mikroorganismer. Funktionen af mandlerne aftager gradvist i løbet af barne- og ungdomsårene, og kroppen vil være i stand til at bekæmpe virus og bakterier selvom mandlerne fjernes.

Halsbetændelse

Akut halsbetændelse, dvs. infektion i mandlerne og det omgivende væv, er typisk forårsaget af virus eller bakterier. Behandlingen ved en bakteriel infektion er typisk antibiotika, hvorimod virusinfektioner almindeligvis ikke kræver specifik behandling. Komplikationer, så som udvikling af en halsbyld, forekommer relativt sjældent.

Kronisk halsbetændelse repræsenterer en tilstand med gentagne halsbetændelser, kronisk ømhed/ubehag i halsen og tendens til udvikling af hvidlige ildelugtende ”propper” i mandlerne. Dette er en hyppig årsag til at mandlerne fjernes.

Snorken og søvnapnø

Meget store mandler kan forårsage søvnforstyrrelser. Drejer det sig om snorken og mild grad af søvnapnø, kan der opnås god effekt ved en snorkeoperation, som typisk indebærer at bl.a. mandlerne fjernes.

Undersøgelse af mandlerne

Ved undersøgelsen gennemgår vi sygdomsforløbet, og der foretages en øre- næse- halsundersøgelse. På baggrund af dette udarbejdes en behandlingsplan, og hvis denne indebærer en operation, informeres du nøje om typen af indgreb samt eventuelle risici og komplikationer forbundet med indgrebet. Der aftales et tidspunkt for operation, afhængig af dine ønsker.

Fjernelse af mandlerne

De hyppigste årsager til fjernelse af mandlerne hos voksne er kronisk halsbetændelse og tidligere episoder med halsbyld. Operationen udføres i fuld bedøvelse, via munden, og foregår ved, at mandlerne løsnes fra det omgivende væv og fjernes. Operationens varighed er cirka 20 min.. Allerede under operationen indledes smertebehandlingen, for at reducere smerterne efter opvågningen. Efter operationen er du typisk indlagt til dagen efter.

Forholdsregler efter operationen

Det anbefales at du arrangerer hjælp til pleje i ugen efter operation. Kosten må ikke være for varm eller grov den første uge, og sodavand med brus frarådes i 14 dage efter operationen. Primært anbefales blød kost og rigelig drikke. Fysisk krævende aktivitet, svømning og spa/sauna skal undgås de første 2 uger efter operationen. Du bør påregne omkring to ugers sygemelding, afhængigt af dit arbejde.

Almindelige følger af operationen

Smerter i halsen, evt. med udstråling til ørerne, er meget almindeligt. Varigheden er cirka 10-14 dage. Vi anbefaler derfor fast behandling med smertestillende medicin, efter den anvisning du modtager af os. Desuden virker kolde drikke samt is smertelindrende. I takt med at sårene i halsen heler, aftager smerterne. Kvalme og træthed er almindeligt, men aftager som regel hurtigt efter operationen.

Mulige komplikationer

Fjernelse af mandlerne er en meget tryg og sikker operation. Komplikationer er sjældne, men kan alligevel forekomme.

Infektion i sårene kan forekomme, og behandles med antibiotika. Blødning forekommer ligeledes sjældent, men er den vigtigste komplikation. Risikoen er størst inden for de første timer efter operationen, hvor du observeres på AROS Privathospital. Det kan blive nødvendigt med en ny operation for at standse blødningen effektivt.

Sådan skal du forholde dig ved blødning

Let blødning, i form af striber af blod i spyttet, kan som regel stoppes ved at sutte på isterninger. Hvis ikke blødningen stopper skal du kontakte AROS Privathospital eller opsøge skadestuen. Kraftigere blødning skal behandles på sygehus.

Tandskader under operationen forekommer sjældent.

Har du behov for yderligere oplysninger er du altid velkommen til at kontakte AROS Privathospital.