Allergi – uspecifikke symptomer

Allergi er en tilstand, som skyldes, at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftigt overfor ellers harmløse ting i miljøet som pollen, dyrehår eller fødevarer. Den bedste behandling af allergi er at undgå det, man er allergisk over for, hvis det kan lade sig gøre. Mange med allergi oplever, at allergien mindskes med årene – dog først over et mangeårigt tidsperspektiv.

Allergi er en tilstand, som skyldes et hyperaktivt immunsystem. Dvs. et immunsystem som reagerer unormalt eller for kraftigt på stimuli, der egentligt er ufarlige for kroppen, og som derfor burde tåles. Stimuli kan være proteiner i pollen, dyrehår, støvmider eller mad, som indåndes eller indtages og derved kommer i kontakt med hud eller slimhinder. Allergiske reaktioner opstår som følge af en fejltolkning fra kroppens eget immunsystem. Normalt er immunsystemet indrettet til at producere antistoffer, som skal beskytte os mod mikroorganismer. Hos allergiske personer vil antistofferne gå til angreb på de harmløse stoffer, kaldet allergener. Eksempler på allergener er som nævnt pollen, dyrehår, støvmider eller madvarer. Raske personer vil ikke danne antistof mod disse allergener.

Allergi kan antage forskellige former, alt efter hvad man er allergisk over for, og hvilket organ i kroppen man reagerer mest med. Mange kender til pollenallergi med tæt, rindende næse, kløe i øjnene og nyseture. Dette er en allergiform, som skyldes pollen. Pollenstøvet er et allergen, som fører til, at man får en allergisk immunreaktion lokalt i øjne og næse - eller længere nede i luftvejene, hvor symptomerne vil vise sig som astma. Andre kan være allergiske over for enkelte fødevarer. Disse personer vil få symptomer både fra fordøjelsessystemet og samtidigt også fra andre områder på kroppen. Det skyldes, at allergenet optages i blodet og giver udslag flere steder. Eksempler på sådanne symptomer kan være udslæt som nældefeber på huden.

Et erfarent og tværfagligt team

Teamet på Lunge og Allergi består af erfarne Speciallæger inden for lunge- og allergisygdomme, speciallæger fra Øre-næse-hals, samt speciallæge i hudsygdomme. Dette giver det bedste tværfaglige team til at udføre de rette undersøgelser og skræddersy det mest effektive behandlingsforløb. For konsultation, ring 8741 1111 eller brug kontaktformularen her på siden.