Lungefunktionstest - som måler 2 forskellige egenskaber ved lungerne

Spirometri er en undersøgelse, hvor man undersøger lungefunktionen, ved at måle hvor meget og hvor hurtigt man kan puste luften ud af lungerne. Det er den mest brugte lungeundersøgelse overhovedet. Den anvendes ved mistanke om åndenød, som kommer grundet lungesygdom og til kontrol af patienter med kendt lungesygdom. Undersøgelsen kræver ingen forberedelse, tager kun få minutter og sker hos egen læge.


Spirometri - en undersøgelse af lungefunktionen

Spirometri er en undersøgelse af lungefunktionen, som måler 2 forskellige egenskaber ved lungerne:

1) Hvor stor en mængde luft (volumen), der lungerne kan puste ud, og

2) Hvor hurtigt kan lungerne puste luften ud (luftstrømningshastigheden). Tilsammen giver målingen af volumen og luftstrømningshastighed god information om lungernes funktion. Spirometri hedder derfor også en lungefunktionstest. Spirometri er en af de vigtigste undersøgelser i vurderingen af patienter med lungesygdomme og meget anvendt ved undersøgelse af patienter med astma og andre årsager til lungesymptomer, åndenød, samt tiil at kontrollere og styre barnet frem mod den bedste behandling.

Undersøgelsen anvender et spirometer, som er et måleapparat med et mundstykke. Når du blæser gennem mundstykket, registrerer det hastigheden af luftstrømmen og den mængde luft, som strømmer igennem apparatet. Når undersøgelsen er færdig, skriver man resultatet ud. Ofte tegner apparatet en kurve, som viser hastigheden af luftstrømmen gennem hele udåndingen. Du skal blæse flere gange gennem mundstykket, for at målingerne bliver så korrekte som mulig. Før selve undersøgelsen vil du få instruktion om, hvordan du skal blæse. Blandt andet er det vigtigt at fylde lungerne helt op med luft og holde læberne tæt rundt om mundstykket.