CLE-test - vi undersøger anstrengelsesudløst besvær som ikke er astma

Ved en CLE-test undersøger vi forskellige tilstande i din strube, der giver dig vejrtrækningsproblemer, når du laver hård fysisk aktivitet.  Testen bliver lavet ved, at du løber på et løbebånd, mens vi med et kamera undersøger, hvordan din strube og dine stemmelæber bevæger sig.

Før undersøgelsen: Hvis du får astmamedicin, skal du tage den, som du plejer

På undersøgelsesdagen: Du skal have idrætstøj og løbesko på til testen

Om undersøgelsen

 1. Du bliver bedøvet i næsen med en næsespray og får en special hat på hovedet.
  Du skal have en slange med et lille kamera (laryngoskop) op igennem dit ene næsebor, mens du løber. Det skal du for, at vi kan se, hvordan din strube og dine stemmelæber bevæger sig, mens du løber.

  - Din næse bliver bedøvet
  Inden slangen med det lille kamera føres igennem dit næsebor, får du to pust af en almindelig næsespray. Det gør, at dine slimhinder i næsen trækker sig sammen, så der er mere plads til slangen med det lille kamera.

  Herefter får du et pust af en lokalbedøvende spray i næseborerne. Det kan svie i ca. 15 sekunder, men forsvinder igen herefter. Bedøvelsen gør, at du næsten ikke kan mærke, at slangen med det lille kamera føres igennem dit næsebor.

  - Du får en speciel hat på
  Den får du på, for at vi kan sikre, at slangen med det lille kamera ligger stille i næsen, når du løber.
  Du får en slange med et lille kamera igennem dit ene næsebor

 2. Du skal have en slange med et lille kamera (laryngoskop) op igennem dit ene næsebor, mens du løber. Det skal du for, at vi kan se, hvordan din strube og dine stemmelæber bevæger sig, mens du løber.

 3. Du skal løbe på løbebånd
  Løbehastigheden på løbebåndet tilpasser vi til dig og din fysiske kunnen. Vi vil forsøge at presse til til dit yderste på løbebåndet, også selvom du får problemer med din vejrtrækning.

 4. Se videoen med eksempel på en CLE test her på siden >

Efter undersøgelsen

Der er ingen risici ved undersøgelsen. Du kan være lidt træt efter testen. Du får svar med det samme efter undersøgelsen. Optagelserne af hvad der sker i din strube og dine stemmelæber under løb, gennemgår vi med dig og dine forældre lige efter undersøgelsen. Du vil på baggrund af testresultatet blive vejledt. Det kan fx være i form af træningsøvelser, som er den hyppigste behandlingsform. Vi følger op på dette ca. 4 måneder efter testen er lavet.

Vores team