PRP (Platelet Rich Plasma) - ”blodplade rig plasma”

Æstetisk og kosmetisk medicin er i rivende og intens udvikling i dag, især med hensyn til nye minimalt invasive teknikker til korrektion af små fysiske defekter. Operationer kan undgås eller udskydes til fordel for mere skånsomme metoder, fx trådløft med absorberbare tråde, laserbehandling, resorberbare fillere osv.

PRF-terapi og forløberen PRP-terapi er en af de nyeste ikke-invasive behandlingsteknologier, oven i købet helt uden anvendelse af ”fremmedlegemer”, idet det er dit eget blod, der er råstoffet i behandlingen.

PRP og nu PRF har længe været kendt inden for sportsmedicin, ortopædi og tandimplantatbehandling samt behandling af brandsår. I de senere år er PRF-teknologien så taget i brug i æstetiske behandlinger som en effektiv anti-aging metode til forbedring af hudfarve og struktur, øgning af hudens smidighed og tæthed samt reducering af rynker, ar og strækmærker.

Det er en bioforyngende celleteknologi, der gennem vækstfaktorer og andre blodkomponenter stimulerer hudens celleforyngelse og produktion af kollagen og elastiske fibre. De eksakte mekanismer bag de positive hudforyngende effekter er ikke helt kortlagt af forskere endnu, men det kan allerede nu slås fast, at det er en helt sikker og naturlig måde at forbedre sin hud på.

Indikationer for PRF i æstetisk hudterapi er blandt andet

•    aldersrelaterede degenerativ forandringer(kronoaldring)
•    solskader (fotoaldring)
•    hyperpigmentering
•    acne, post-acne
•    følsom, sart hud
•    hudsygdomme (atopisk og seborrhoeisk dermatit, psoriasis, eksem)
•    cellulite
•    ar, strækmærker
•    intim foryngelse (både indvendigt og udvendigt)
•    nedsat hårvækst

Fremgangsmåden

Behandlingen udføres ved at udtage det nødvendige volumen blod fra din arm, lige som i en almindelig blodprøve (sædvanligvis 3 glas). Derefter adskilles plasma og blodplader fra blodet ved centrifugering og placeres derefter i sterile rør med stabiliserende faktor,  hvor de aktiveres. Blodpladeplasma er meget rigt på vækstfaktorer, der fremmer regeneration af beskadiget / ældet hud eller øger hårvæksten i hårbunden. Endelig injiceres plasmaet med blodpladerne i de områder, der skal behandles.

Behandlingen tager 30-45 minutter og kan udføres på de fleste områder af kroppen uanset hudtype og farve.

Proceduren er relativ smertefri og kræver kun en overfladisk lokal bedøvelse. Straks efter proceduren kan forekomme diskret hævelse, rødme, minimale injektionssprikker og en sjælden gang blå mærker, som alle forsvinder inden for et par dage.

 

Effekten

I løbet af de næste par dage stimuleres uddifferentiering af stamceller til blandt andet kollagenproducerende celler, der i sin tur øger kollagenproduktionen over de følgende uger. Strukturen og tonen i huden forbedres gradvist. Det er vigtigt at vide at den fulde effekt af PRF-terapien først opnås efter tre måneder.
Behandlingsresultaterne kan variere, men i de fleste tilfælde ser man forbedringer i hudkvaliteten, som bibeholdes i op til halv andet år. Ved kontinuerligt at gentage behandlingen kan man opretholde resultatet.