Spørgsmål / svar & vigtige emner fra kosmetologen

Her finder du spørgsmål og svar vedr. kosmetologiske behandlinger, produkter, ingredienser og emner. Henriette Lose er uddannet kosmetolog og kosmetisk massør på CIDESCO og har mere end 20 års hudterapeutisk erfaring. Hun har en bred erfaring indenfor behandling af alle hudtyper og hudtilstande og tilbyder behandling til mænd og kvinder i alle aldre. Henriette har de sidste 10 år undervist andre kosmetologer og hudterapeuter i ingredienser og behandlinger. Henriette vil løbende berøre forskellige vigtige emner, belyse nye behandlingsmetoder og koncepter, nye ingredienser. Der vil være spændende og interessant viden om ældning, hyperpigmentering, kronisk rødme og uren hud mm.

RECEPTPLIGTIG CREME TIL UREN HUD

 • Hvilke receptpligtige cremer er de "almindelige"?

  Er du plaget af uren hud/akne og opsøger egen læge, vil du meget ofte få ordineret lokalbehandling i form af receptpligtig creme eller gel.

  I forbindelse med mine konsultationer på klinikken møder jeg derfor også mange, der enten er eller har været på et eller flere af disse præparater, så jeg synes det er tid til at kigge lidt på de 4, jeg oftest støder på....nemlig Acnatac®, Clindoxyl®, Epiduo® og Redap®.

  Acnatac®, Clindoxyl®, Epiduo® og Redap® er alle “hudmidler” mod akne, og anvendes ved let til moderat akne. Forventet effekt efter 3-8 ugers daglig brug. De tre førstnævnte er det der kaldes “kombinationspræparater”. Kombinationspræparater er præparater, hvor man kombinerer to eller flere aktive stoffer med forskellig virkning for at opnå større effekt.

  Acnatac® og Clindoxyl® indeholder begge clindamycin, et antibiotikum der dræber/hæmmer bakterievækst. Ved længerevarende behandling med clindamycin skal man være opmærksom på risikoen for bakterieresistens, at aknebakterierne kan blive immune overfor præparatet man anvender og ikke længere responderer på behandlingen. Risikoen for bakterieresistens er mindre ved anvendelse af kombinationspræparater end ved creme/gel med kun clindamycin. Behandling med clindamycin ikke bør vare mere end 12 uger i træk.

 • Hvordan virker receptpligtig creme til uren hud/akne?

  Akne udspiller sig primært i de “pilosebaceøse follikler”, hårfollikler med et mindre hårstrå og stor talgkirtel, follikler de fleste af jer kender som “porer”. Faktisk er det, når disse follikler tilstoppes, at vi har balladen. Der er flere faktorer, der spiller en rolle, når vi taler akne blandt andet øget talgproduktion, øget antal af propionibacterium acnes(cutibacterium acnes), men når folliklerne(porerne) tilstoppes af ”døde” hudceller, sker der en ophobning af talg, mængden af aknebakterier øges, hvilket forårsager rødme, irritation og betændelse ➡ uren hud/akne/udbrud.

  Kort fortalt så er akne et uheldigt samspil af fire faktorer: 1. “Tilstopning”, 2. Øget talgproduktion, 3. Bakterievækst og 4. Inflammation...4 faktorer receptpligtig creme er målrettet mod.

  Afhængigt af de specifikke indholdsstoffer virker receptpligtig creme antiinflammatorisk og dæmper dermed betændelsestilstand, antibakterielt og hæmmer væksten af de bakterier, der er forbundet med akne. Har “komedolytisk” effekt, hvilket betyder at de opløser/hæmmer dannelsen af hudorme(komedoner). Virker keratolytisk, normaliserer altså afstødningen af de “døde” hudceller, der tilstopper folliklerne, hvorved ophobning af talg, øget bakterievækst og risiko for inflammation forebygges.

 • Kan man få bivirkninger ved brug af receptpligtig creme?

  Når vi nu ved hvilke faktorer, der spiller en rolle i udviklingen af akne...har receptpligtige cremer, der er målrettet disse faktorer, hvorfor har nogen så stadig uren hud/akne? For første kan man få bivirkninger, der betyder, at man må stoppe behandlingen, der kan være kontraindikationer mod overhovedet at anvende receptpligtig creme, og så kan graden af akne være så svær, at receptpligtig creme ikke er nok.
  Acnatac®, Epiduo® og Redap® må ikke anvendes under graviditet og kun “om nødvendigt” under amning. Clindoxyl® må “om nødvendigt” anvendes både under graviditet og amning. Af almindelige bivirkninger ses hudirritation, rødme, tørhed, afskalning og kløe. Ikke almindelige: Alvorlige hudreaktioner, hududslæt, ændring i hudens følesans samt lysfølsomhed og derfor øget risiko for solskoldning.

  Under særlige advarsler står følgende ved både Acnatac® og Clindoxyl®: “Ved forekomst af langvarig eller betydelig diarré eller hvis du får mavekramper, bør behandling omgående afbrydes, da symptomerne kan være relateret til præparatet.” Ved Acnatac® står ydermere, at præparatet “ikke må anvendes, hvis du har en tilstand af kronisk betændelse i tarmene (fx Crohns sygdom eller colitis ulcerosa), eller hvis du tidligere har haft tyktarmsbetændelse (colitis) i forbindelse med brug af antibiotika karakteriseret ved langvarig eller udtalt diarré eller mavekramper”. Kilde: min.medicin.dk

  Husk altid at læse indlægssedlen. Vær opmærksom på at bivirkninger/kontraindikationer/advarsler kan variere alt efter, hvor du søger/læser. Er du i tvivl, så kontakt altid den læge, der har udskrevet recepten.

 • Er brug af receptpligtig creme “go" eller "no go”?

  Til uren hud/akne af graden “let, middel, middel svær” vil jeg altid anbefale behandling med pHformula A.C. linjen fremfor receptpligtig creme og allerhelst hjemmeplejeprodukter kombineret med regelmæssige behandlinger på klinikken. Hvorfor? Ikke fordi jeg synes, at receptpligtig creme er “no go”, men fordi jeg synes, at pHformula er et bedre “go”...jeg har set det virke, det er uden bivirkninger, kan anvendes under både graviditet og amning, og så er der ingen risiko for udvikling af bakterieresistens. I mine øjne arbejder pHformula så meget bredere, og gevinsten er så meget større.

 • Hvorfor vælge hudterapeutisk behandling som alternativ til receptpligtig creme?

  Præcis som receptpligtig creme er pHformula A.C. linjen målrettet de 4 faktorer, der spiller en væsentlig rolle i udviklingen af akne: tilstopning, øget talgproduktion, bakterievækst og betændelse, men i modsætning til receptpligtig creme har pHformula ikke kun fokus på aknen, men også de bivirkninger, der ofte følger med behandlingen af akne: tørhed, rødme, irritation.

  Derudover har pHformula fokus på, at bedre de næsten uundgåelige ar efter akne og også den “postinflammatoriske hyperpigmentering” man ser, når urenheder heler, de små mørke evt. røde og ofte blivende mærker, der ses på huden.

  Behandlingskonceptet består af intensive behandlinger udført på klinikken samt produkter til hjemmebehandling, produkter der mindsker risikoen for eventuelle bivirkninger samt optimerer resultatet. Behandlingen anbefales ikke udført uden den opfølgende “hjemmepleje”, da denne ses som værende afgørende for det endelige resultat.

  Antallet af intensive behandlinger vil altid være individuelt og afhænge af graden af uren hud/akne samt hudens generelle sundhedstilstand. Jeg anbefaler som udgangspunkt og opstart 4-6 intensive behandlinger med 2-4 ugers interval, men der kan være behov for flere samt behov for regelmæssige behandling efterfølgende. Det anbefales ligeledes at du fortsætte med den tilhørende hjemmepleje også EFTER endt behandlingsforløb.

FOKUS PÅ PIGMENTPLETTER

 • Hvad er pigmentpletter?

  Pigmentpletter/-skjolder er mørke forandringer i huden. De kan opstå på hele kroppen, men ses hyppigst i ansigtet, på hals, bryst og hænder; de områder der er mest udsat for sol, solen er nemlig en væsentlig faktor i udviklingen af pigmentpletter.

  At nogle får pigmentpletter i stedet for ”kun” at blive solbrune skyldes, at pigmentcellerne af en årsag er ”overaktive”, producerer ekstra meget pigment, der så ”klumper sig sammen” i særlige områder med synlige pigmentpletter/forandringer til følge.

  I ansigtet ses forandringerne oftest som kedelige brunlige plamager lokaliseret i pande, som ”brillekant” under øjnene eller som en mørk, markant skygge over overlæben, der mest af alt minder om ”overskæg”.

 • En der en sammenhæng mellem sol og pigmentpletter?

  Pigmentpletter/forandringerne kommer bl.a. fordi vi ikke passer på vores hud i solen. Når vores hudceller udsættes for solens stråler, øges produktionen af melanin. Melanin er hudens farvestof (pigment) og beskytter huden mod solens kraftige UV-stråler.

  Det er melanin, der giver den solbrune farve, og de fleste synes, at vi ser sundere og mere friske ud med lidt ”sommerkulør”. Desværre er huden ikke enig, at den brunes er derimod en ”forsvarsmekanisme”, der helt automatisk går i gang, når huden udsættes for kraftig sol. Den forsøger at beskytte sig.

  Mange har oplevelsen af, at deres pigmentpletter er kommet “overnight” eller i hvert fald meget pludseligt, men fact er, at allerede første gang vi udsætter vores hud for overdreven sol, som børn, som helt unge, påbegynder vi vores “risiko-rejse” i forhold til udvikling af pigmentforandringer.

  Huden glemmer ikke, den gemmer….den gemmer alle vores soltimer og lægger dem sammen, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på, at tidligere forbrændinger og overdreven soldyrkning kan indhente os senere i livet. Regnestykket er simpelt, jo flere soltimer, jo større risiko for pigmentpletter og i værste tilfælde hudkræft.

  Vi starter altså ikke på en frisk hver sommer, og det betyder, at det generelt handler om at passe godt på sin hud, pigmentpletter eller ej. Man ved aldrig, hvornår huden har fået nok og kvitterer med fine pletter, fint “overskæg”, og tro mig...forebyggelse er en så meget lettere og billigere opgave.

 • Påvirkes/forværres pigmentpletter af ændringer i hormonbalancen?

  Ændringer i hormonbalancen fx under graviditet kan også forårsage pigmentforandringer i ansigtet. Det samme gælder for overgangsalder og prævention som fx p-piller.

  Hormonpåvirkning synes, at få huden til at reagere kraftigere end normalt på sol/UV-stråler, og derved øges dannelsen af pigment. Man anslår, at 50-70% af alle gravide rammes af melasma el. “graviditetsmaske”, som det også kaldes; en øget pigmentering, der ofte er symmetrisk og ses i pande, på kinder og over overlæben.

  Hos de fleste gravide forsvinder pigmentforandringerne efter fødslen, men det kan vare flere år. Nogle oplever, at forandringerne ikke forsvinder helt, og de vil ofte også komme igen i senere graviditeter eller ved en eventuel opstart på p-piller.

  Har du fået pigmentforandringer af p-piller vil forslag til behandling selvfølgelig være, at du stopper med disse, og nej, det synes du måske ikke lige, at du hverken kan eller har lyst til.
  Præcis som efter graviditet vil “blege-processen” efter p-piller være lang…worst case life long, der er i hvert fald ingen chance for, at det sker overnight, så hav tålmodighed.

 • Findes der andre ting, der kan trigge og forværre pigmentpletter?

  Forskellige hudsygdomme fx eksem, akne kan også resultere i ujævn og skjoldet pigmentering.
  Når en rød, irriteret hud udsættes for sollys, øges pigment-/melanindannelsen mere end normalt, i værste fald med pigmentforandringer til følge, I forbindelse med akne ses ofte det, der kaldes postinflammatorisk hyperpigmentering”; tæt på uundgåelige overfladiske ar, der viser sig som små mørke evt. røde mærker på huden.

  Generelt vil enhver irritation/overbehandling af huden; kraftige peelinger, kraftige laserbehandlinger kunne øge og forværre pigmentering.

  Visse former for medicin kan forårsage ”lysfølsomhed” og/eller hududslæt. Lysfølsomhed øger risikoen for udvikling af pigmentforandringer, hududslæt kan medføre postinflammatorisk hyperpigmentering; pigmentforandringer der opstår efter en betændelsestilstand i huden.
  Pigmentforandringer ses også hos personer, som bruger visse typer af epilepsimedicin og sidst men ikke mindst mener nogle, at psykisk ubalance fx stress kan føre til pigmentforandringer.

 • Hvordan virker hudterapeutisk behandling på pigmentpletter?

  Om årsagen til pigmentpletter er den ene eller den anden, så gælder det, at pigmentcellerne er ”overaktive”, producerer ekstra meget pigment, pigment der ”klumper sig sammen” med synlige forandringer/skjolder til følge.

  En vigtig del af behandlingen er derfor, at hæmme/standse produktionen af ekstra pigment, få overflødigt pigment “løftet” op til overfladen samtidigt med, at de allerede tilstedeværende pigmentpletter lysnes og normaliseres.

  Hudterapeutisk behandling med pHformula M.E.L.A. anbefales til pigmentpletter/-skjolder forårsaget af overdreven sol, hormonelle forandringer(graviditet, overgangsalder, p-piller) stress, "kemi" samt postinflammatorisk hyperpigmentering(PIH) dvs. pigmentpletter, der fx. er opstået efter akne.

  Behandlingskonceptet består af intensive behandlinger udført på klinikken samt produkter til hjemmebehandling, produkter der mindsker risikoen for eventuelle bivirkninger samt optimerer resultatet. Behandlingen anbefales ikke udført uden den opfølgende “hjemmepleje”, da denne ses som værende afgørende for det endelige resultat.

  Antallet af intensive behandlinger vil altid være individuelt og afhænge af graden af pigmentpletter samt hudens generelle sundhedstilstand. Jeg anbefaler som udgangspunkt 4-6 intensive behandlinger med 3-4 ugers interval, men der kan være behov for flere.

MICRONEEDLING - dermaroller® og eDermastamp®

 • Konceptet bag microneedling med dermaroller® og eDermastamp®

  Microneedling er min foretrukne behandling til stimulering af kollagen..for ja, generelt er jeg er bare stor tilhænger af behandlingsmetoder, der udnytter, hvad huden kan og gør naturligt og pr. automatik , og så er metoden en rigtig effektiv og sikker måde at stimulere kollagen på. På klinikken tilbyder jeg microneedling med dermaroller® og eDermastamp®.

  Konceptet er egentligt ganske enkelt. Ved brug af nåle laves små mikroskopiske huller på hudens overflade, en kontrolleret “skade”/inflammation, der igangsætter hudens naturlige helingsproces. Der frigøres væksthormoner, den naturlige kollagenproduktion “boostes”, og produktionen af den ekstra kollagen reducerer fine linjer, rynker, ar samt forbedrer hudstruktur og fasthed.

 • Gør microneedling ondt? Hvordan ser man ud efter en behandling?

  Jeg synes det varierer meget, nogle mærker mere end andre, og visse områder i ansigtet er lidt mere “følsomme” fx. omkring øjne og mund. Der anvendes altid “lokalbedøvende” creme før behandling.

  Hvordan man ser ud bagefter? Jamen, man ser rød ud…huden føles varm, som har man fået lidt for meget sol. Personligt synes jeg, at huden kan føles lidt øm de første dage, øm, tør og stram , og jeg ville nok ikke planlægge den helt store bytur, det allerførste stævnemøde hverken på dagen eller dagen efter…heller ikke selvom skønhed selvfølgelig kommer indefra.

 • Vigtigt at vide før du booker din 1. behandling

  Altafgørende for resultatet er kvaliteten af rullen/stamperen, nålelængden, intervallet mellem behandlinger, og faktisk også hvor meget der rulles i selve behandlingen. Husk “værktøjet” er ikke bedre end hånden, der fører det, så sørg for at vælge en dygtig og erfaren behandler, en behandler du har tillid til.