Forpustethed af uforklarlig årsag hos børn og unge - undersøges og behandles

Åndedrætsbesvær eller vejrtrækningsproblemer er en følelse, som barnet oplever ved problemer med at trække vejret. Åndenød, kortåndethed eller stakåndethed er ord for samme følelse.

Symptomer på åndedrætsbesvær er:
1) Barnet trækker vejret hurtigt og dybt,
2) Vejrtrækningen er ofte ledsaget af pibende lyde eller hoste,
3) Barnet kan ikke løbe eller deltage i leg som normalt,
4) Større børn vil klage over, at de ikke kan få luft,
5) Man kan se at halsen er spændt og brystkassen bevæger sig mere end normalt ved vejrtrækning,
6) Ved svære anfald kan små børn blive slappe, og der kan komme en blåfarvning af læber eller fingre som tegn på, at der er mangel på ilt i kroppen.

Når barnet oplever åndedrætsbesvær, kan det skyldes flere ting:
1) Vejrtrækningen bliver besværet, fordi luftvejene er blevet forsnævret. Det betyder, at barnet skal bruge flere kræfter på at trække vejret, og det mærkes som åndenød,
2) Der er mangel på ilt i blodet, fordi lungerne eller hjertet fungerer dårligere,
3) Luftvejene er blevet meget irriteret eller tilstoppet, og barnet hoster så meget, at vejrtrækningen bliver vanskelig.

De mest almindelige årsager er:

  • Falsk strubehoste, som opstår hos småbørn i forbindelse med en forkølelse og skyldes infektion med virus. Barnet vågner gerne efter nogle timers søvn og har hvæsende eller pibende vejrtrækning og tør, gøende hoste. Symptomerne bliver bedre, når barnet indånder kølig luft

  • Astma -  Anfald med vejrtrækningsproblemer eller tilbagevendende perioder med plagsom og langvarig hoste, åndenød, piben i brystet. Anfald af astma kan udløses af allergi, infektioner i luftvejene, indånding af kold eller støvet luft, fysisk anstrengelse og psykisk stress. Barnet er som regel uden feber, pibende og hvæsende lyde høres især, når barnet puster ud, barnet trækker vejret hurtigt og anstrengt.

  • Akut bronkiolit ses især hos småbørn - 3 måneder til 2 år og kommer som regel efter en infektion med virus. De små luftveje, kaldet bronkier og bronkioler, forsnævrer sig på grund af slim og betændelsesforandringer. Tilstanden starter gerne med en forkølelse, som efter nogle dage bliver værre med hurtig vejrtrækning, hvæse- og pibelyde fra brystet.

  • Fremmedlegemer i luftvejene. Hvis barnet får noget i den gale hals, luftrøret, viser det sig som pludseligt indsættende hoste, vejrtrækningsproblemer, og barnet kan blive blåt. Hvis barnet udvikler lungebetændelse omkring fremmedlegemet i lungerne, kan der efter en periode hvor barnet trækker vejret normal, komme tiltagende åndedrætsbesvær og feber.

  • Lungebetændelse er en forholdsvis sjælden tilstand hos børn som skyldes infektion med bakterier og giver feber, åndedrætsbesvær og hoste

  • Strubelågsbetændelse (epiglottit) er sjældent i Danmark, da børnene bliver vaccineret mod den bakterie, som oftest er årsagen. Barnet er sygt, har høj feber, betydelige vejrtrækningsproblemer ved indånding og har smerter i halsen, når det skal spise eller drikke. Barnet sidder gerne op i sengen og savler.

  • Børn med hjertesygdom kan være præget af åndedrætsbesvær ved anstrengelse, hoste, træthed og åndenød ved anstrengelse og i liggende stilling. Anfald med natligt åndedrætsbesvær og vægtøgning på grund af øget mængde væske i kroppen, der blandt andet kan vise sig som hævede ben