Synkebesvær og klumpfornemmelse i halsen

Synkebesvær og / eller klumpfornemmelse i halsen kan være tegn på alvorlig sygdom, og bør derfor undersøges af en øre-næse-halslæge. Særligt er det vigtigt at udelukke kræft i mund, svælg, strube og spiserør. I de fleste tilfælde er der tale om en godartet lidelse, herunder betændelses-/irritationstilstande i svælg og strube, muskelspændinger i hals og strube, reflux (tilbageløb fra mavesækken), godartede knuder herunder knuder i skjoldbruskkirtlen og hævelse af slimhinder og lymfevæv (mandler, tungerodsmandler). Ofte ses også klumpfornemmelse ved forkert stemmebrug og ængstelse, uro og strestilstande.

Undersøgelse

Ved undersøgelsen gennemgår vi sygdomsforløbet, og der foretages en øre- næse- halsundersøgelse, herunder en kikkertundersøgelse af mund, svælg og strube. På baggrund af dette identificeres årsagen og der udarbejdes en behandlingsplan.

Behandling

Behandlingen afhænger af årsagen. I nogle tilfælde anbefales undersøgelse i fuld narkose. Godartede knuder kan fjernes operativt. Betændelses- og irritationstilstande samt reflux kan behandles medicinsk, og muskelspændinger samt stemmeoverbelastning kan behandles med øvelser (logopædi).

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.