Brystløft - kan genoprette disharmonien imellem bryst og krop

Kvinder med slappe, hængende bryster kan være svært psykisk generet og endog socialt hæmmet heraf, og efterundersøgelser af kvinder, som har fået foretaget brystløft og opnået mere velformede bryster, påviser stor patienttilfredshed. Tilstanden opstår typisk som følge af vægttab eller efter amning, og hos mange kan der være en endog stor disharmoni imellem en i øvrigt velholdt krop og en "slidt", trist barm.

Gør det ondt at få en brystløftende operation?

Et brystløft er ikke en stor operation, og den er sædvanligvis forbundet med få gener og små risici. Operationen foretages i fuld eller lokal bedøvelse efter din præference. Efter operationen kan man have lidt kvalme, men både smerter og kvalme kan lindres effektivt med medicin udleveret fra Centeret.

Hvordan udføres operationen?

På Plastikkirurgisk Center tilpasser vi operationsmetoden efter den enkelte patients ønsker og "brystbygning", herunder især hvor stort hudoverskuddet er. Alle metoder sigter mod minimale ar og minimal risiko for følesansen. I de fleste tilfælde kan man nøjes med ar kun omkring brystvorterne. Er hudoverskuddet meget stort, kan det være nødvendigt at udvide snittene ned under brystvorterne på forskellig vis afhængigt af ønsker og behov.

Hvad sker der med brystvorten?

Ofte er også brystvorterne blevet forstrakte, og i så fald reduceres deres diameter til ønsket størrelse som led i operationen. Efter fjernelse af overskydende hud flyttes brystvorten udskåret i ønsket størrelse på en stilk af brystvæv til sin nye position, og brystet løftes på brystvæggen og omformes. Snittene sys enten med selvopløsende tråd eller en tynd nylontråd. Afhængigt af operationsmetode er der en risiko for tab af følesans i brystvorterne. Jo mindre løft, der kræves, jo mindre risiko er der for følesansen. Dette hensyn kan du blive nødt til at afveje i forhold til graden af løft, som ønskes, så den rette metode kan vælges til dig.

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du en komprimerende forbinding på og bliver anbragt i en seng med løftet hovedgærde. Er der anlagt dræn, fjernes det dagen efter operationen, så hvis du har valgt ambulant operation, bliver du i så fald nødt til at komme tilbage til Centeret dagen efter. De første 2-3 dage skal du undgå større bevægelser i skuldrene og helst sove med løftet hovedgærde. Den komprimerende forbinding skal fjernes efter to til fire døgn og derefter erstattes af en velstøttende sports-BH. Det er tilrådeligst, at du forbliver indlagt til næste dag.

Operationen kan dog også udføres ambulant eller under en halv indlæggelse til om aftenen, hvis de hjemlige forhold tillader det. Du kan begynde at tage brusebad, når du har fjernet den komprimerende forbinding. De første dage vil brysterne altid være større end de egentligt er pga. hævelse. Hævelsen aftager i løbet af et par uger. Efter en til to uger vil de fleste kunne genoptage deres normale aktiviteter og arbejde. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen.

Kan man amme efter et brystløft?

Et brystløft udført med de metoder, som vi anvender, medfører ingen nedsættelse af ammeevnen.

Hvor tidligt kan man vurdere resultatet?

Så snart du kan fjerne forbindingen efter et par dage, vil du kunne glæde dig over den genvundne form og spændstighed. Formen skal helst være "overdrevet", dvs for høj på brystvæggen og for rund foroven, fordi brysterne uvægerligt vil synke lidt under helingen. Der er selvfølgelig en del hævelse, som øger størrelsen og slører formen, så også af den grund kan den endelige form først bedømmes efter flere måneder, og det tager ½ til 1 år, før arrene helt er faldet til ro.

Specielt ved brystløft med ar kun omkring brystvorterne skal man være forberedt på at huden omkring brystvorterne er meget rynket i de første 3 måneder, fordi den er syet ind til en meget mindre diameter. Huden skal have tid til at trække sig sammen og glattes ud, og i den periode kan også brystvorternes diameter langsomt øges, hvis de er meget svage i deres bindevæv.

Hvor længe beholder brysterne deres nye udseende?

Som for andre kvinder vil din barm fortsat ændre sig og blive slappere med årene. Og det er klart at har man allerede en tynd, forstrakt hud, vil den erfaringsmæssigt have lettere ved at forstrækkes sig igen. Det kan på et tidspunkt føre til et behov for et fornyet brystløft, hvilket også sagtens kan lade sig gøre.