Hvilke problemer er typiske for kvinder, der ønsker mindre tyngende og mere velformede bryster?

Hvilke problemer er typiske for kvinder, der ønsker mindre tyngende og mere velformede bryster?

Kvinder med store, tunge, hængende bryster kan have såvel fysiske som psykiske gener, og efterundersøgelser af kvinder, som har fået foretaget brystreduktion påviser stor tilfredshed og klart øget livskvalitet. Generne ved for store og hængende bryster spænder typisk fra nakke-skuldersmerter og hudirritation fra BH-stropper og under brysterne, til generthed ved eget udseende og indskrænket udvalg i påklædning. Har man for store bryster, kan det kun anbefales at få dem reduceret så tidligt som muligt, mens huden endnu ikke har taget skade, og der ikke er opstået kroniske skader på ryg og skuldre. Også kvinder med påfaldende forskel i bryststørrelse kan have glæde af brystreduktion. 

PRISLISTE

FAKTA

Operationstid
Operationstid

2-3 timer

Forberedelse
Forberedelse

faste

Bedøvelse
Bedøvelse

fuld

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

1 dag

Restitutionstid
Restitutionstid

1 uge

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Gør det ondt at få en brystreducerende operation?

Operationen foretages i fuld bedøvelse, og man er sædvanligvis indlagt til dagen efter. Efter en operationen kan man have lidt kvalme, men både smerter og kvalme kan lindres effektivt med medicin udleveret fra Centeret. Allerede efter et par dage kan man klare sig med almindelig Panodil.

Hvordan udføres operationen?

På Plastikkirurgisk Center lægger vi vægt på at tilpasse operationsmetoden til patienten og ikke omvendt. Vi mestrer derfor 4 forskellige operationsmetoder, som hver har deres fordele og ulemper vurderet i forhold til den enkelte patients ønsker og "brystbygning" (Orlando, Lejour, Regnault, Lalonde). For en af de arbesparende metoder, kan vi med sikkerhed sige at vi er det eneste sted i landet, hvor den kan tilbydes.

Oftest lægges snittene ankerformet: omkring brystvorten, lodret fra brystvorten ned til den naturlige fold under brystet og langs med denne. Lægger man vægt på minimale ar, og er huden tilstrækkelig spændstig, kan man mindske arlængden væsentligt ved to alternative metoder, hvor man enten "sparer" det vandrette eller det lodrette ar under brystvorterne. Ved operationens afslutning forsynes brysterne med en komprimerende forbinding. Der er oftest anlagt dræn, som næsten altid kan fjernes inden udskrivelsen næste dag.

Af og til kan det være indiceret at supplere med samtidig fedtsugning efter en brystreduktion, specielt ud under armhulerne. I specielle tilfælde hos helt unge kvinder med meget spændstig hud kan man endda nøjes med fedtsugning.

Hvad sker der med brystvorten?

Uanset metode kan brystvorten samtidigt reduceres til ønsket størrelse. Efter fjernelse af overskydende hud og brystvæv flyttes brystvorten udskåret i ønsket størrelse på en stilk af brystvæv til sin nye position, og brystet omformes. Snittene neden for brystvorterne sys med tråde, som opløser sig selv. Snittet omkring brystvorten sys enten med selvopløsende tråd eller en tynd nylontråd. Afhængigt af operationsmetode er der en større eller mindre risiko for tab af følesans i brystvorterne. Dette bør også indgå i patientens valg af operationsmetode.

Kan man amme efter en brystreducerende operation?

Som udgangspunkt kan ca. 30 % af patienterne amme efter en klassisk, brystreducerende operation. Ved de mere avancerede metoder, er der langt større chance for at bevare evnen til at amme.

Hvor tidligt kan man vurdere resultatet af en brystreduktion?

De vil umiddelbart opleve lettelsen for det fjernede brystoverskud. BHerne kan udskiftes umiddelbart, og typisk kan man bevæge sig friere og mere utvungent inden for et par uger. Men den endelige størrelse og form vil først kunne bedømmes efter flere måneder, når hævelsen er forsvundet, og derefter tager det yderligere ½ til 1 år, før arrene helt er faldet til ro.

Hvor længe beholder brysterne deres nye udseende?

Som for andre kvinder vil Deres barm fortsat ændre sig og blive slappere med årene. Det kan på et tidspunkt føre til et behov for et brystløft. En gentagen brystreduktion er der dog sjældent behov for. For unge kvinder, specielt før de har født, er det vigtigt at man er konservativ i sin brystreduktion, eftersom et "normalt stort" bryst lige efter operationen nogle år og nogle graviditeter senere kan vise sig at blive et for lille, tomt bryst. Endnu en grund til at vælge en plastikkirurg med grundig viden om brystoperationer.

Har du behov for brystreduktion, kan du naturligvis altid blive henvist til behandling på offentligt sygehus. Men ventetiderne er ofte lange, og i så fald kan man anmode om at blive viderehenvist iht. Statens Ventelistegaranti. Der skal gøres opmærksom på, at der evt. ydes tilskud fra "Sygeforsikring Danmark" til operationen, men det kræver en individuel ansøgning. Enkelte sygeforsikringer dækker alle omkostningerne.

Vores team