Maveopstramning (abdominalplastik)

Den plastikkirurgiske betegnelse for kosmetiske operationer til genskabelse af en normal, spændstig hud og kontur på maven er abdominalplastik (maveopstramning). Abdominalplastik kan udføres på mange forskellige måder, med eller uden fedtsugning og flytning af navlen. En underliggende svaghed i selve bugvæggen kan behandles samtidigt. Hos helt unge kvinder med meget spændstig hud kan man nøjes med at foretage fedtsugning.

I nogle tilfælde kan man være bedst hjulpet med blot en miniabdominalplastik kombineret med en fedtsugning. Til den anden side kan der være patienter, der med det samme bør overveje et halvkropsløft eller et helkropsløft i stedet. Eventuelle ar efter tidligere maveoperationer søges så vidt muligt fjernet eller korrigeret samtidigt. Overvejer du en maveopstramning er det derfor vigtigt at finde en plastikkirurg, som mestrer hele spektret af mulige operationer for at du sammen med ham kan finde den form for maveopstramning og behandling, som er den rette for dig.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

2-3 timer

Forberedelse
Forberedelse

Rasering, faste, Microlax og medicinsk helkropsvask

Bedøvelse
Bedøvelse

fuld

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

1 dag

Restitutionstid
Restitutionstid

2-3 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvem kan have glæde af at få en maveopstramning?

Mange, især kvinder, døjer med slapt maveskind evt. også med talrige strækmærker eller med en ekstra vedholdende fedtpude på den nedre del af maven, en fedtpude som ikke vil forsvinde, ligegyldigt hvor effektiv en slankekur man forsøger. Specielt efter graviditeter kan "bulen" til dels skyldes, at de to lodrette mavemuskler er skredet fra hinanden i midtlinien. Har du oplevet, at din talje er forsvundet, selv om du ikke har taget på, er årsagen sandsynligvis, at mavemusklerne er skredet fra hinanden. Det medfører også et øget svaj i lænderyggen, hvilket hos nogen endog giver anledning til lændesmerter, som kan kureres ved en abdominalplastik.

Abdominalplastik er en taknemmelig operation, fordi udbyttet af operationen kan være både mærkbart (bedre holdning, evt. færre rygsmerter) og iøjnefaldende for en selv. Er du en af dem, der har en mave med løst, hængende skind fuld af strækmærker, en navle der er helt skjult i hudfolder, en stor bule på maven, og har mistet din talje selv om du egentlig ikke er overvægtig, kan en abdominalplastik virkelig betyde noget for dit kropslige selvværd og velvære.

Er det farligt at få en maveopstramning?

Udført på den rigtige indikation og med den rigtige teknik er maveopstramning eller abdominalplastik en taknemmelig operation pga. den store positive forskel, den kan gøre. På Plastikkirurgisk Center er det en meget ofte udført operation, hvilket naturligvis er med til at øge sikkerheden. De almindelige kirurgiske komplikationer såsom blødning og betændelse forekommer i få procent af vores operationer. Disse kan klares ved enten en mindre reoperation eller oftest blot antibiotikabehandling. Ved maveopstramning er det specielt vigtigt at være opmærksom på risikoen for "steril betændelse" med henfald af fedtvæv på bugvæggen pga. umiddelbart svækket blodforsyning i det opstrammede maveskind.

I værste fald kan et sådant henfald af fedtvæv forplante sig til den overliggende hud, så man får et større sår med hudtab. Denne risiko stiger med størrelsen af fedtlaget, den foretagne maveskindsreduktion samt øges af rygning. En mindre alvorlig risiko er væskeansamling under maveskindet i dagene efter operationen. Det skyldes oftest lidt for hurtig genoptagelse af sædvanlige aktiviteter, og det er derfor yderst vigtigt, at man tager de udleverede instrukser alvorligt. Endelig skal nævnes en risiko, som ikke er farlig, men til gengæld forventelig. Man skal regne med nedsat følesans i huden neden for navlen og ned til arret, især ind mod midtlinien.

Gør det ondt at få foretaget en maveopstramning?

Operationen foretages oftest i fuld bedøvelse, men mindre maveopstramninger kan med fordel udføres i lokalbedøvelse. En miniabdominalplastik eller en fedtsugning alene kan problemfrit udføres i lokalbedøvelse. Smerterne efter operationen klares let med almindeligt smertestillende, dog kræves der ekstra smertestillende de første dage, hvis du har valgt at få mavemusklerne syet sammen. Ved behov for ekstra smertestillende får du det naturligvis udleveret fra Centeret.

Hvordan udføres operationen?

Arret placeres, hvor du ønsker det, typisk på tværs neden for trussekanten, delvist skjult i kanten af kønsbehåringen. Det går fra hoftekam til hoftekam. Overskydende hud og fedtvæv fjernes, og typisk, hvis huden er tilstrækkelig løs, kan al hud og fedt til helt op oven for navlen fjernes. Navlen efterlades på sin stilk, når huden trækkes ned, og den føres ud gennem et hul udskåret i huden svarende til sin sædvanlige kropsposition. Huden sys primært med tråde, som opløser sig selv. Ved operationen lægges næsten altid dræn, som fjernes dagen efter.

 

Hvad man kan supplere med en maveopstramning

Liposuction
Hvis du har et lidt for tykt fedtlag på øvre del af maven, i talje eller på lænderne kan maveopstramningen med fordel suppleres med en liposuction af disse områder. Ved at fedtsuge samtidig med opstramningen løsnes vævet og dermed kan der opnås en yderligere strækning af huden og dermed en bedre opstramning. Læs mere her >>

Opstramning af Mavemusklerne
Hvis du oplever, at dine lodrette mavemuskler er blevet svage eller adskilt, kan en samtidig opstramning af disse muskler være en fordel. Opstramning af mavemusklerne kan udføres som en supplerende behandling sammen med din maveopstramning for at forbedre resultatet. Denne procedure hjælper med at genskabe en fladere mave og en mere defineret talje. 

Brazilian Tuck
Selv om mavemusklerne ikke er skredet fra hinanden, kan taljen eventuelt forbedres ved en såkaldt Brazilian tuck-teknik. Den såkaldte Brazilian Tuck-teknik fokuserer på at forbedre taljen ved at udnytte et senelag, der ligger under huden og over bugvæggen. Ved at frilægge dette senelag og sy det ind mod mavens midte, kan vi opnå en forbedring af taljen. Dette kan være en gavnlig tilføjelse til din maveopstramning.

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du plaster på arrene og en komprimerende forbinding på maven. Forbindingen skal fjernes efter et par døgn og erstattes af et mavebælte eller en kompressionsbux. Plasteret skal blive siddende i 10 dage. Er der anlagt dræn, fjernes de typisk dagen efter. Du skal forblive indlagt til næste dag. De første 2-3 dage skal du tage den meget med ro, og du skal undgå anstrengelser, som kan sætte blodtrykket i vejret.

Du kan begynde at tage brusebad 2 døgn efter operationen, når du har fjernet den komprimerende forbinding. Efter 1-2 uger vil de fleste kunne genoptage deres normale aktiviteter og arbejde. Kun hvis du har fået syet mavemusklerne sammen og har et fysisk krævende arbejde kan der blive behov for længere tids aflastning. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen. Første kontrol er 10 dage efter operationen samtidig med evt. trådfjernelse.

Hvordan ser man ud bagefter?

Du vil allerede efter få dage kunne se resultatet og glæde dig over et meget strammere maveskind, om end det endelige resultat først kan bedømmes flere måneder senere, når hævelsen og eventuel misfarvning er forsvundet, og arrene er blegnet.

Specielt i området lige oven for arret vil du typisk opleve en hævelse, som kan vare i måneder, og som øges i løbet af dagen. De fleste patienter beretter dog om en stærkt forøget livskvalitet og en større kropslig frihed efter en maveopstramning. Resultatet er varigt i den forstand, at det hud og fedt, som er fjernet, ikke kan komme igen. Hvis du tager på i vægt, vil du naturligvis også tage på i det opererede område, men kun proportionalt med kroppen i øvrigt.