Mommy Makeover - en individuel kombination af flere indgreb for at opnå en mere harmonisk kropsform

Når man som kvinde har født sit sidste barn, er det oplagt at se lidt på sig selv igen, herunder på mulighederne for at få restaureret sin krop efter de store belastninger, som den naturligt har udstået ved graviditeter. På det tidspunkt har man mange år foran sig og har forhåbentligt genvundet en god fysisk form. Men uanset hvor god fysisk form, er det ikke muligt at træne hverken sin barms form eller størrelse eller sit hudoverskud på maven og evt. bugvægsskade væk. Desuden medfører graviditeter ofte en uheldig ændret fedtfordeling, deraf betegnelsen ”ammehåndtag”. Men det er forskelligt hvor og hvor meget kroppen tager skade af graviditeter.

Derfor er Mommy Makeover en samlebetegnelse for de forskellige operationer, der kan komme i spil for at nå den enkelte patients ønsker til den kropsform, hun kan se frem til at leve med de næste mange år.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

3-4 timer

Forberedelse
Forberedelse

Rasering, faste, Microlax og medicinsk helkropsvask

Bedøvelse
Bedøvelse

Fuld

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

1, evt. 2 dage

Restitutionstid
Restitutionstid

2-4 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvad udgør en Mommy Makeover?

Det centrale modul i en Mommy Makeover er en abdominalplastik (maveopstramning). Ved maveopstramningen fjernes det hud- og evt. fedtoverskud, som graviditeterne har efterladt på maven. Men mange kvinder er efterladt med ikke bare hudoverskud, men også en frembulende bugvæg, fordi de lodrette mavemuskler er skredet fra hinanden. I så fald kan operationen tilføjes sammensyning af de lodrette mavemuskler. Desuden kan der være indikation for fedtsugning af evt. for tykt fedtlag på øvre del af maven eller lænderne.

Alene en maveopstramning vil typisk bidrage meget til at barmen og ikke længere maven igen bliver det forreste punkt på kroppen. Men også barmen vil ofte være blevet forstrakt i huden og have tabt sin forankring på brystkassen og dermed den gode form efter graviditeter og evt. amning. Den anden del af en Mommy Makeover er derfor at genskabe barmens form og position ved et brystløft. Brystløft kan udføres på mange forskellige teknikker, som hver har deres berettigelse afhængigt af hvor meget og hvordan brystet hænger.

Men barmen kan også have tabt så meget i størrelse, at man kan ønske at tilføre barmen mere fylde. En brystforstørrelse kan i så fald evt. udføres samtidig med brystløftet, enten med implantater eller med transplantation af eget fedt.

Overvejer du en Mommy Makeover, er det derfor vigtigt at finde en plastikkirurg, som mestrer hele spektret af mulige operationsvarianter for at du sammen med ham kan finde den variant, som er den rette for dig. På Plastikkirurgisk Center AROS behersker vi alle teknikker både til brystløft, brystforstørrelse og maveopstramning, så du kan regne med, at vi kan tilbyde dig den operationssammensætning, som er optimal i forhold til dit udgangspunkt og dine ønsker.

Er det farligt at få en Mommy Makeover?

Det er jo en ”to i én” operation og derfor klart mere fysisk belastende. Men udført på den rigtige indikation, herunder at man er sund og rask, og med den rigtige teknik, er operationen ikke farligere end de to operationer udført hver for sig, og det er klart meget mere praktisk at få det overstået på én gang frem for to gange at være en ”handicappet mor”. På Plastikkirurgisk Center er det en meget ofte udført operation, hvilket naturligvis er med til at øge sikkerheden. De almindelige kirurgiske komplikationer såsom blødning og betændelse forekommer i få procent af vores operationer. Disse kan klares ved enten en mindre reoperation eller oftest blot antibiotikabehandling.

Ved sådanne løftende, omformende operationer er det specielt vigtigt at være opmærksom på risikoen for "steril betændelse" med henfald af fedtvæv pga. umiddelbart svækket blodforsyning. I værste fald kan et sådant henfald af fedtvæv forplante sig til den overliggende hud, så man får et større sår med hudtab. Denne risiko stiger med størrelsen af fedtlaget og øges af rygning. En mindre alvorlig risiko er væskeansamling i dagene efter operationen. Det skyldes oftest lidt for hurtig genoptagelse af sædvanlige aktiviteter, og det er derfor yderst vigtigt, at man tager de udleverede instrukser alvorligt. Endelig skal nævnes en risiko, som ikke er farlig, men til gengæld forventelig. Man skal regne med nedsat følesans i huden neden for navlen omkring midtlinjen og nederst på brysterne. Desuden er der en mindre risiko for nedsat eller tabt følesans i brystvorterne.

 

 

 

Gør det ondt at få foretaget en Mommy Makeover?

Når man får foretaget to relativt store operationer på én gang, må man forvente betydelige smerter de første dage. Smerteniveauet afhænger naturligvis meget af hvilke elementer operationen vælges udført med. Således må forventes betydeligt flere smerter forbundet med en sammensyning af mavemusklerne eller en brystforstørrelse med implantater. Smerteniveauet er altid individuelt og dermed ikke helt forudsigeligt. Individuel smertebehandling er derfor en vigtig del af vores behandling, og kræver at man er indlagt til dagen efter operationen. Smerterne efter operationen kan i de lette tilfælde klares med almindeligt smertestillende, men typisk kræves der ekstra smertestillende de første dage, hvis du fx har valgt at få mavemusklerne syet sammen. Ved behov for ekstra smertestillende får du det naturligvis udleveret fra os inden udskrivelsen.

Hvordan udføres operationen?

Operationen foretages altid i fuld bedøvelse. Arret på maven placeres på tværs neden for trussekanten, delvist skjult i kanten af kønsbehåringen og går fra hoftekam til hoftekam. Navlen efterlades på sin plads, når huden trækkes ned, og den føres ud gennem huden på sin sædvanlige kropsposition. Er den indre bugvæg slap, sys de to lodrette mavemuskler sammen. Et brystløft indebærer som minimum et ar omkring brystvorterne. Ved større grad af hæng kan det blive nødvendigt også med et lodret ar under brystvorrterne, og ved stort hudoverskud, også et ar på tværs i furen under brystet. Huden sys primært med tråde, som opløser sig selv. Ved operationen lægges næsten altid dræn.

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du plaster på arrene, en komprimerende forbinding på maven og på brysterne. Forbindingernw fjernes ved udskrivelsen og erstattes af et mavebælte og en støtte-BH. Plastrene skal blive siddende i 10 dage. Drænene fjernes de typisk dagen efter inden udskrivelsen. De første 2-3 dage skal du tage den meget med ro, og du skal undgå anstrengelser, som kan sætte blodtrykket i vejret.

Du kan begynde at tage brusebad 2 døgn efter operationen.

Efter 1-2 uger vil de fleste kunne genoptage deres normale aktiviteter og arbejde. Kun hvis du har fået syet mavemusklerne sammen og har et fysisk krævende arbejde kan der blive behov for længere tids aflastning. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen. Første kontrol er 10 dage efter operationen samtidig med evt. trådfjernelse.

Hvordan ser man ud bagefter?

Du vil allerede efter få dage kunne se resultatet og glæde dig over en helt anden kropsfigur, hvor barmen igen er blevet det forreste punkt. Desuden vil du straks bemærke at din barm er kommet op på plads og har fået en meget bedre form, samt et meget strammere maveskind. Men pga. misfarvning og hævelse kan det endelige resultat først bedømmes flere måneder senere. Endelig tager det lang tid før arrene er blegnet.

Men holder du vægten og din intention om ikke at få flere børn, kan du også se frem til at din restaurerede kropsfigur vil holde i mange år.