Hvad er en Daddy Makeover?

En Daddy makeover er reelt en særbetegnelse for kropsmodellering, som med en kombination af forskellige operationer sigter mod at genvinde en slankere, mere maskulin kropsform, der kan være gået tabt i årene med små børn og for meget arbejde.  Det er en oplagt option for mænd, der har prøvet at nå deres mål med diæt og træning, men stadigvæk har nogle ”deller”, som ikke give sig.

Som led i kropsmodelleringen kan tilføjes fedttransplantationer, hvis man fx ønsker mere fyldige, bedre markerede brystmuskler eller skuldre.

For nogen kan der også være et regulært hudoverskud, der skal adresseres, enten på mave eller brystkasse, lige som enkelte mænd udvikler en form for brystkirtelvæv, som skal opereres væk.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

1-2 timer

Forberedelse
Forberedelse

evt. faste

Bedøvelse
Bedøvelse

lokal, evt. fuld

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

ambulant eller til om aftenen

Restitutionstid
Restitutionstid

1 uge

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvem kan have glæde af en Daddy Makeover?

Alle sunde og raske personer kan få foretaget en Daddy Makeover, som udført rigtigt er ganske problemfri. Lider man af kroniske sygdomme, kan behandlingen være kontraindiceret, men oftest kan man klare det ved at dele behandlingen op i flere omgange.

En Daddy Makeover sigter typisk mod at fjerne bildækket omkring nedre krop og et for fyldigt eller feminint brystparti. Det kan dog også være overfylde andre steder, fx under hagen, der ønskes reduceret. Hvis ikke man har været regulært overvægtig vil operationen typisk være en kombination af fedtsugning af nedre krop og overfyldte bryster. Selv om det ikke er nogen slankekur, kan også kraftige personer have glæde af at få bragt specielt fremtrædende fedtdepoter ned i niveau med kroppen i øvrigt. Det skal dog understreges, at man får det bedste og mest forudsigelige resultat, hvis man gennemfører et ønsket vægttab inden operationen udføres.

Men hvis du også har pådraget dig et regulært hudoverskud, typisk på maven, kan det også fjernes som led i en Daddy Makeover.

Hvordan udføres operationen?

En mindre Daddy Makeover udføres typisk ambulant og i lokalbedøvelse suppleret med en medicinsk rus, som ud over at tage smerten forbundet med anlæggelsen af lokalbedøvelsen også gør, at man sædvanligvis ikke husker meget fra selve operationen. Først fyldes de uønskede fedtdepoter med en særlig væskeblanding indeholdende lokalbedøvelse i en mængde større end den mængde fedt, som forventes fjernet. Derefter indføres et tyndt "sugerør" igennem 2 til 4 mm brede snit i huden. Med sugerøret kan fedtcellerne brydes løs og suges ud, og ved at føre sugerøret frem og tilbage i de rette fedtlag kan kropskonturen modelleres, og huden desuden strammes lidt op. De små hudsnit lukkes med enten et lille plaster eller en enkelt nylontråd. Ønskes samtidig fyldetilførsel til fx brystmuskler kan en fedttransplantation tilføjes og udføres samtidigt.

Hvis der er behov for regulær reduktion af hudoverskud med fx en maveopstramning, må operationen udføres i fuld bedøvelse og under indlæggelse.

Hvordan skal man forholde sig efter operationen?

De første 3-4 uger skal man have kompression på de fedsugede områder, fx mavebælte eller cykelshorts. Brusebad kan man tage allerede dagen efter operationen. Varme karbad skal undgås i 3-4 uger. Lettere træning kan påbegyndes, når smerterne tillader det, men intensiv træning bør vente 3-4 uger. Har man desuden fået udført fedttransplantation, vil man blive instrueret i at undgå kompression på de fedttransplanterede områder i 2-4 uger.

Hvilke risici er der og hvilke operationsfølger kan man forvente?

Daddy Makeover udført som alene kropsmodellering uden fjernelse af hudoverskud er en enkel, fredelig operation, og hos raske, normalvægtige personer en operation med forsvindende lille risiko for varige mén. De almindelige kirurgiske komplikationer såsom blødning og betændelse forekommer, men meget sjældent. Til gengæld må man forvente rigeligt med "blå mærker" efter en fedtsugning.

Det er almindeligt, at følesansen i huden over de behandlede områder er nedsat i begyndelsen, og hos enkelte kan der endog være en vis blivende nedsættelse. Arrene vil altid være meget diskrete pga. deres lille størrelse. De vil oftest ligne små pletter, når rødme og hævelse er overstået efter et halvt års tid. De to eneste reelle risici ved en fedtsugning er dels for løs hud pga. nedsat hudelasticitet og en vis uregelmæssighed af kropskonturen i de behandlede områder, om end disse oftest er mindre end før behandlingen.

Gør Daddy Makeover ondt?

Operationen udføres oftest i lokalbedøvelse, da det signifikant mindsker risikoen for blodpropper og bedst sikrer mod ubehag efter operationen. Menneskers smertegrænse er yderst forskellig, og nogle vil opleve lokalbedøvelsen som ubehagelig. Derfor tilråder vi altid supplerende beroligende og smertestillende medicin under operationen. Denne lette bedøvemedicion indsprøjtes i en blodåre, som gør, at man ikke oplever hverken lokalbedøvelsen som noget særligt problematisk, faktisk kan de fleste ikke rigtigt huske selve operationen. Smerterne efter operationen varer få dage til nogle uger, afhængigt af hvor hårdt, der er suget. Smerterne kan nærmest karakteriseres som ”træningsømhed” og klares let med almindelige smertestillende piller.

Får man ar efter Daddy Makeover?

Ar efter en Daddy Makeover vil sædvanligvis være små, lyse prikker og i praksis næsten usynlige. De første uger efter behandlingen vil man have blå-gule misfarvninger i huden. Så længe de er til stede, skal man undgå solen! Har man samtidig fået bortskåret et hudoverskud, er der dog regulære ar, som skal plejes korrekt og først er helt blegnet efter 1-2 år.

Hvornår kan man genoptage sit arbejde?

Behandlingen er ikke forbundet med nogen væsentlig sygelighed. Enkelte er i arbejde allerede dagen efter, gennemsnitligt efter 3-4 dage, og alle kan regne med at være arbejdsklare senest efter en uge, hvis ikke man har fået fjernet hudoverskud.

Hvornår kan man vurdere resultatet?

Heling er en gradvis, langvarig proces. Det almene befindende vil normaliseres langt hurtigere, end man kan forvente at se resultatet, som først rigtigt viser sig efter 2 til 6 uger, efterhånden som hævelsen i de fedtsugede områder forsvinder. Efter 3 måneder kan det meste hævelse forventes forsvundet, og det foreløbige resultat bedømmes. Evt. fedttransplantation er meget hurtigere afhævet, fordi det transplanterede væv behandles meget skånsomt under operationen. Her kan det endelige resultat således vurderes allerede efter to måneder.