Undersøgelse af celleforandringer på livmoderhalsen (Kolposkopi)

Formålet med undersøgelsen
At afklare hvor alvorlige celleforandringerne er, for derved at kunne tilbyde dig den rette behandling.

Praktisk information
Hvis det reserverede tidspunkt for under-søgelsen falder sammen med en menstruationsblødning, bedes du venligst ringe og få en anden tid.

Sådan foregår undersøgelsen

Du ligger som til en almindelig gynækologisk undersøgelse. Lægen vasker livmoderhalsen med eddikeopløsning, og bruger en kikkert som forstørrer livmoderhalsen. I kikkerten er det muligt at se, om der er celleforandringer, der skal tages en prøve fra. Prøven tages med en skarp tang, der bider et lille stykke af livmoderhalsen. De fleste mærker ikke ret meget. Undersøgelsen varer ca. ½ time.

Komplikationer, der kan opstå i forbindelse med undersøgelsen

Efter prøvetagningen kan du bløde lidt, og du bør tage fri resten af dagen. I sjældne tilfælde kan der komme kraftig blødning, og du skal da kontakte lægevagten.

Efterforløb

Ca. 2 uger efter undersøgelsen vil du få skriftlig besked om, hvad prøverne har vist, og hvilken behandling vi anbefaler.
Celleforandringer inddeles i fire sværhedsgrader: Let, moderat, svær og meget svær. Cellerne vil typisk gennemgå disse fire stadier, før de eventuelt udvikler sig til livmoderhalskræft. Udviklingen tager normalt flere år. Vævsprøverne fra livmoderhalsen viser hvilken type celleforandring, du har.

Hvis vævsprøverne viser lette eller moderate celleforandringer, er operation sjældent nødvendig. Da skal du gå lidt hyppigere til kontrol.
Hvis det drejer sig om svære eller meget svære celleforandringer vil vi tilråde en kegleoperation. Det er en lille operation, hvor lægen fjerner et stykke af livmoderhalsen.