Celleforandringer (dysplasi)

Celleforandringer på livmoderhalsen (dysplasi)

Celleforandringer opstår, når cellerne på livmoderhalsens slimhinde begynder at udvikle sig anderledes end normalt. Tilstanden kaldes også dysplasi og betragtes som et forstadie, der i nogle tilfælde – over længere tid – kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis det ikke opdages og følges op. Det er dog vigtigt at understrege, at celleforandringer ikke er kræft, og at de fleste tilfælde ikke udvikler sig videre.

Hvert år får flere tusinde kvinder i Danmark konstateret celleforandringer i forbindelse med den forebyggende screening, som tilbydes kvinder mellem 23 og 64 år. Da celleforandringer sjældent giver symptomer, opdages de typisk gennem den regelmæssige celleprøve (også kendt som en smear-test), som gør det muligt at gribe ind i tide.

Hvad skyldes celleforandringer?

Den hyppigste årsag er infektion med HPV – en seksuelt overført virus. Der findes mange typer HPV, og nogle af dem kan give celleforandringer. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv inden for 1–2 år.

Risikofaktorer for vedvarende HPV-infektion og celleforandringer:

  • Rygning
  • Svækket immunforsvar
  • Tidlig seksuel debut og mange partnere
  • Langvarig HPV-infektion

Hvordan foregår undersøgelsen?

Ved mistanke om celleforandringer bliver man henvist til en speciallæge i gynækologi, som foretager en kolposkopi – en grundig undersøgelse af livmoderhalsen med et mikroskop. Der påføres en væske, som fremhæver eventuelle forandringer, og der kan tages små vævsprøver (biopsier).

Undersøgelsen tager cirka 10–15 minutter og opleves af de fleste som let ubehag.

Hvad viser prøverne?

Prøvesvaret viser graden af celleforandringer:

Let dysplasi (CIN 1)

Oftest forbigående og kræver blot kontrolforløb med nye prøver efter 6–12 måneder.

Moderat til svær dysplasi (CIN 2–3)
Bør behandles, da der er øget risiko for, at forandringerne udvikler sig til kræft.

Hvordan behandles det?

Behandlingen af celleforandringer består som regel i en kegleoperation – også kaldet konisation – hvor det område af livmoderhalsen, der indeholder de unormale celler, fjernes. Formålet med indgrebet er at sikre, at alle forandrede celler fjernes, så udvikling mod kræft forebygges.

Selve indgrebet foregår som oftest i lokalbedøvelse og varer mellem 15 og 30 minutter. Mange oplever det som et hurtigt og overkommeligt forløb, og man kan som regel tage hjem samme dag. I tiden efter kan der forekomme let blødning eller udflåd, og man anbefales at undgå samleje, karbad og brug af tampon i et par uger, indtil livmoderhalsen er helet.

Konisation er en effektiv og skånsom behandling, og de fleste kvinder vender hurtigt tilbage til deres normale hverdag. Hos nogle kan indgrebet dog have en lille indvirkning på livmoderhalsens styrke, og derfor vil lægen tage hensyn til eventuelle graviditetsønsker i planlægningen af behandlingen.

Efter operationen:

  • Let blødning eller udflåd kan forekomme i 2–4 uger.
  • Det frarådes at bruge tampon, tage karbad eller have samleje i minimum 2 uger.
  • Kontakt læge ved kraftig blødning, feber eller ildelugtende udflåd.

Hvad med fertiliteten?

De fleste kan sagtens blive gravide efter en konisation. Hos nogle kan risikoen for tidlig fødsel være let forhøjet.

Opfølgning

Efter behandlingen følges du med kontrolprøver for at sikre, at celleforandringerne er fjernet, og at der ikke kommer nye. Første kontrol er typisk efter 4–6 måneder.

HPV-vaccination

Vaccinen beskytter mod de typer HPV, der oftest giver celleforandringer. Den tilbydes gratis til piger og kvinder op til en vis alder og anbefales også til drenge.

Selvom du er vaccineret, er det vigtigt fortsat at deltage i det nationale screeningsprogram.

Hos os er du i trygge hænder

Hos AROS Privathospital ved vi, at det kan vække mange tanker og bekymringer at få besked om celleforandringer. Derfor lægger vi stor vægt på tryghed, åbenhed og grundig information gennem hele forløbet. Du bliver mødt med respekt og professionalisme, og der er altid plads til spørgsmål og tid til samtale.

Vores speciallæger har mange års erfaring med udredning og behandling af celleforandringer, og vi tilrettelægger undersøgelse og eventuel behandling ud fra netop dine behov. Vi følger dig tæt – både før, under og efter behandlingen – og tilbyder opfølgning, så du føler dig godt støttet hele vejen.

Priser

Beskrivelse Bedøvelse Pris i DKK
Kolposkopi 1.800,-
Kolposkopi inkl. celleprøve/biopsi Lokal 2.600,-
Bedøvelse: Lokal
Kegleoperation Lokal 6.950,-
Bedøvelse: Lokal

Vores eksperter

Huda Majeed

Speciallæge i gynækologi

Jean Media

Speciallæge i gynækologi