Modermærker & modermærkekræft (Malignt melanom)

Almindeligvis antages det, at brune mærker og knopper er modermærker, men almindelig hudkræft, solpletter, gammelmandsvorter og fregner kan se ud på samme måde. Derfor forudsætter en diagnose, at huden undersøges under forstørrelse med dermatoskop. Kun på denne måde kan det afgøres, om det drejer sig om et modermærke, og om modermærket viser tegn på modermærkekræft.  Mistænkelige modermærker fjernes kirurgisk og sendes til mikroskopisk undersøgelse. Hvis de i øvrigt ufarlige hudpletter er kosmetisk generende kan vi på AROS tilbyde dem fjernet uden ardannelse.

Til helt flade modermærker anvendes laserterapi  - læs mere her >. Mens fortykkede modermærker bedst behandles med Surgitron, som virker gennem radiobølger. Efter injektion af lidt lokalbedøvelse under mærket får Surgitrons elektrode huden til at trække sig sammen og flade ud. Dette tager kun få sekunder. Der er derfor mulighed for at behandle adskillige mærker i samme seance. Efter behandlingen er der et overfladisk sår, som dækkes af et plaster de første 3-4 dage, og som heler op på 1-2 uger. Den behandlede hud er i de første måneder følsom over for sollyset, hvorfor der skal anvendes en creme med solfaktor 30-50+ ved ophold udendørs.

Hvordan behandles modermærker?

Alle modermærker, der af en speciallæge vurderes som mistænkelige for ondartethed, skal regulært skæres væk i en fastlagt sikkerhedsafstand på nøjagtigt 5 mm og sendes til mikroskopisk undersøgelse. Viser den mikroskopiske undersøgelse, at modermærket er godartet, kan man evt. korrigere det resulterende ar efterfølgende, så det bliver så diskret som muligt. Om det er indiceret, kan dog typisk først vurderes efter et halvt års tid.  Modermærker, der klinisk kan vurderes som utvivlsomt godartede, kan vælges enten skåret bort i tæt afstand og med fuld hensyntagen til det kosmetiske resultat, eller behandlet som andre skønhedspletter, se nedenfor.

Operation udføres altovervejende ambulant i lokalbedøvelse. Hudforandringen fjernes i sin helhed og "hullet" sys enten direkte sammen eller der udføres en såkaldt lapplastik med sigte på det bedst mulige kosmetiske resultat. Udføres operationen på mistanke om modermærkekræft, skæres der cirkulært i en nøjagtigt målt afstand af modermærket. Ar i ansigtet kan efterfølgende sløres med CO2-laserbehandling eller fedttransplantation.