Photorejuvenation (Foryngelse) ablativ CO2 og fraktioneret CO2 - behandling af slidt, rynket og skjoldet hud samt ar og skønhedspletter

Hvad kan behandles med CO2-laseren?
Med den nyeste CO2-laserteknologi, fraktioneret CO2, som Hud- & Laserklinikken råder over, kan ansigts fotorejuvenation (foryngelse) tilbydes udført på en langt mere skånsom måde, som indebærer et ganske kortvarigt rekonvalescensbehov. Men ikke mindre vigtigt, den fraktionerede behandling åbner også for behandling af slidt, rynket og skjoldet hud på hals, dekolletage og ikke mindst hænder. Med den hidtidige, ablative CO2-teknologi var det ikke muligt at behandle uden for ansigtet uden en uacceptabel høj risiko for ardannelse.

CO2-laserteknologien har igennem mange år bevist sin effektivitet. I talrige kliniske afprøvninger har man bevist, at ved at afgive laserenergien i ultrahurtige, intensive doser kan man effektivt:

  • fjerne rynker og skjolder i ansigtet, på halsen og på hænderne (hudforyngelse)
  • mindske og udviske ar inkl. aknear
  • fjerne skønhedspletter, især fregner og gammelmandspletter
  • fjerne vorter og forstadier til hudkræft
  • behandle "portvinsnæse"  

Generelt om photorejuvenation (foryngelse) med CO2-laser

Ansigtshuden afspejler ikke blot en persons alder, men også det hårde slid fra omgivelserne, sol, kulde og forurening. Man kan leve så sundt man vil, men den skade der ér sket med ansigtshuden, kan ikke fjernes med hverken sund kost eller cremer. Derfor må mange med tiden erkende, at ansigtshuden er ældet mere, end éns indre selvbillede og sundhedstilstand.

En medtaget, rynket, skjoldet, tynd hud kan ikke skiftes ud, men ved CO2-laserbehandlingen fjernes det yderste, slidte, skjoldede lag af huden og spændstigheden i den underliggende læderhud genskabes. Bagefter vokser en ny, meget friskere hud frem. Behandlingen er ublodig og skånsom, og laserstrålen er ikke radioaktiv.

CO2-laseren kan forbedre hudens udseende og spændstighed ved at udløse dannelse af nye elastiske kollagen fibre, men man kan ikke forvente et "perfekt" resultat i form af helt glat hud. Rynkerne vil blive færre og mindre udtalte - hvor meget, afhænger i høj grad af den individuelle huds egenskaber samt udgangspunktet. Efter behandlingen vil huden fortsat ældes på normal vis, men meget kan forebygges med den rette supplerende kosmetiske behandling.

Ved den ablative CO2-laserbehandling behandles hele hudoverfladen på én gang, dvs. man sigter mod at opnå den fulde behandlingseffekt ved én behandling. Til gengæld er helingsforløbet langt hårdere, mere langvarigt og der er et regulært rekonvalescensbehov.

Ved den fraktionerede CO2-laserbehandling behandles hudoverfladen i mikrometer-store punkter. Det sikrer et langt lettere, mindre indgribende efterforløb, praktisk taget uden rekonvalescensbehov. Til gengæld kræves flere behandlingsseancer for at opnå det samme resultat som ved den ablative laserbehandling.
 

Om selve laserbehandlingen

En fraktioneret CO2-laserbehandling er sædvanligvis kun lidt smertevoldende, føles typisk som sviende prik i huden, men dybere behandlinger kan nødvendiggøre lokalbedøvelse i form af en bedøvecreme påsmurt huden 20 til 30 minutter forud for behandlingen. Vælges en ablativ laserbehandling, er det nødvendigt med fuld lokalbedøvelse. Behandlingen varer typisk ca. 30 minutter.
Vigtigt ingen soldyrkning 4 uger før laserbehandlingen.

Efter laserbehandlingen

Efter fraktioneret CO2-laserbehandling
Ved den fraktionerede laserbehandling er hudoverfladen kun punktvis gennembrudt. Derfor sker hudens restituering meget hurtigt, dvs. i løbet af den første uge. Hvor synligt de umiddelbare behandlingsfølger bliver, afhænger af hvor dybt den fraktionerede laserbehandling er ført ned i huden. Jo kraftigere rynker, jo dybere behandling kræves for at opnå optimal effekt.

 

Hævelsesfasen 1-3. dag:
De første 2-3 dage efter laserbehandlingen kan huden være rød og hævet, sjældent væskende. Det er vigtigt hele tiden at holde huden fugtig - en betingelse for god, problemfri heling. Derfor skal du sørge for hyppigt(2-5 gange dagligt), at påføre huden pHformula SOS repair cream. Alternativt en fed, neutral fugtighedscreme. Huden må gerne vaskes med vand, men sæbe bør undgåes.
Smerter og hævelse kan lindres med kølende omslag. Køleelementet må ikke lægges direkte på huden. Svøb det i et viskestykke og anvend det efter behov. Ved behov kan suppleres med Panodil, max 2 tabletter 4 gange dagligt.
Hævelsen modvirkes desuden ved at holde hovedet højt om natten med ekstra hovedpuder.

 

Afskalningsfasen 4.- 7. dag: 
Efter 2-3 dage aftager rødme og hævelse, og der kommer en fase med tendens til afskalning. Huden kan samtidig klø, og det skal pointeres, at man absolut ikke må klø i huden, idet dette vil forstyrre helingsprocessen og medføre risiko for ardannelse. For at få et optimalt resultat skal huden fortsat holdes smidig med pHformula SOS repair. 
Som huden heler, kan der evt. skiftes over til SOS rescue cream eller POST recovery, begge lidt mindre ”fede” i konsistensen. Alternativ: Neutral fugtighedscreme.
Makeup; pudder, foundation kan anvendes, når afskalningen begynder at aftage, og huden er helte.

 

Efter ablativ CO2-laserbehandling

Efter en helansigtsbehandling forsynes det behandlede område med forbinding. Ved behandling af mindre ansigtsområder er det oftest mere praktisk blot at pleje huden intensivt.
På selve behandlingsdagen skal huden have ro og berøres så lidt som muligt.

 

Væskefasen: 3.-6. dag:
De første 3-6 dage efter laserbehandlingen vil huden være væskende, rød og hævet. Det er vigtigt hele tiden at holde huden fugtig - en betingelse for god, problemfri heling. 

Hævelse af det behandlede område vil være mere eller mindre udtalt. Den lindres ved at anvende et kølende omslag og sove med hovedet hævet. Smerter er kun til stede det første døgn og klares med almindelige håndkøbspræparater (fx paracetamol og/eller ibuprofen). Efterfølgende opleves ofte en brændende fornemmelse og hudkløe, hvilket også kan lindres med kølende omslag.

 

Skorpefasen: 4.-14. dag:
Efter væskefasen kommer en fase med tør hud med tendens til revne- og skorpedannelse. Skorperne skal holdes nede ved intensiv hudpleje med vaseline, en fed creme og evt. rensende eddikevand(dette vil du få mere information om efter behandlingen). Din egen efterbehandling er yderst vigtig for at undgå komplikationer. 

 

Rødmefasen: 2-4 uger:
Huden er nu helet, men fortsat sart – og rød. Rødmen vil gradvist aftage i løbet af 4 uger, i nogle tilfælde dog op til måneder (især akne-hud). Huden vil længe være tør, hvilket modvirkes ved brug af SOS rescue cream, alternativ fed, neutral fugtighedscreme. 

 

Undgå direkte sollys!

Den kraftige rødme aftager gradvist i løbet af nogle uger. Den er synlig for omgivelserne i ca. tre uger, men kan i nogle tilfælde vare måneder om helt at forsvinde. Efter en uge kan du anvende de renseprodukter og cremer, som du normalt anvender. Det er dog vigtigt, at de ikke irriterer huden. Man må anvende makeup, så snart huden er helet op.

I seks måneder efter såvel fraktioneret som ablativ laserbehandling bør man undgå direkte sol, og det anbefales at bruge en hat med skygge. Ved ophold i solen, anvend solfaktor creme 50+ i minimum 3 måneder. Efter 3 mdr. kan man gå ned på en faktor 20 solcreme. Under alle omstændigheder er det anbefalelsesværdigt at følge behandlingen op med en kyndig kosmetologisk hudpleje og evt. supplerende frugtsyrepeeling. Vores hudterapeut kan vejlede i den opfølgende behandling og pleje af din nye hud.

Mulige komplikationer

Ved laserbehandling er komplikationer heldigvis meget sjældne, men de er vigtige at kende. De første dage efter laserbehandlingen, er der risiko for betændelse, som i givet fald behandles med antibiotika. Specielt for at undgå herpesinfektion i det behandlede område, tilrådes næsten alle patienter forebyggende tabletbehandling før en ablativ CO2-laserbehandling.

På længere sigt er risikoen udvikling af ar og pigmentforandringer og langvarig rødme af huden. Risikoen for pigmentforandringer er størst for personer med mørk hud. De forsvinder som oftest af sig selv i løbet af et halvt år. Mørke pigmenteringer kan forebygges eller behandles med medicinske cremer.

Selv om komplikationer er yderst sjældne, er det vigtigt, at du er godt informeret herom, således at vi hurtigt kan gribe ind, hvis der skulle opstå problemer. Komplikationsrisikoen minimeres ved nøje at følge instrukserne for for- og efterbehandling, og er du i tvivl, er du altid velkommen at kontakte os. Desuden skal du straks henvende dig til os, hvis du oplever nogle former for bivirkninger eller komplikationer - især infektion eller forværring i sårdannelse eller sprækker i huden.

Forventet resultat

Det kan forventes, at fine, kreppede rynker, fx ved øjnene og omkring munden, glattes ganske betydeligt ved den fraktionerede laserbehandling. Vælger man den fraktionerede laserbehandlingsform, må man påregne flere behandlinger for at opnå det optimale resultat. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange fraktionerede laserbehandlinger der skal til, før det maksimalt mulige resultat opnås. Der foretages normalt 2-5 laserbehandlinger. Vi anbefaler behandling med 2 måneders interval eller mere for at sikre fuld effekt af den først givne behandling, inden den næste foretages.

Dybe rynker og meget løs hud kan ikke fjernes tilstrækkeligt med denne behandling, men kræver enten ablativ fraktioneret CO2-laserbehandling, eller plastikkirurgisk indgreb. Ligeledes kan det forventes, at hudfarven bliver mere ensartet, idet pigmentpletter oftest forsvinder næsten fuldstændigt. Der er dog risiko for at disse gendannes, hvis huden udsættes for sol.

Individuel konsultation før laserbehandling

Denne skriftlige information er kun generel og derfor et utilstrækkeligt grundlag for at beslutte om og evt. hvilken CO2-laserbehandling, der er det rette behandlingsvalg for dig. Som al anden kosmetisk, plastikkirurgisk behandling, kræver det en individuel vurdering og behandlingsplan at kunne opfylde netop dit behov. Den bedste vej til en rigtig beslutning er en personlig konsultation, hvor du sammen med behandleren kan få klarlagt hvilken behandling, der i dit tilfælde er at foretrække.