Læbeforstørrelse

Der er stor variation i læbers størrelse og form, men med alderen går det tilbage for begge dele. Læberne bliver smallere og mindre fyldige, og læbernes form bliver mere og mere flad uden kurver. For de fleste med ønske om læbeforstørrelse er det overlæben, som er mest trængende. Synes du, at din overlæbe er for lille eller "forsvundet", er det dog vigtigt at finde ud af, om det er læben, der er for lille, eller snarere huden oven for læben, som har skubbet overlæben ned og gjort den smal.

Læbeforstørrelse og formforbedring kan opnås ved indsprøjtning af et "fyldstof", filler eller dit eget fedt. Men forstørrelse og formforbedring kan også opnås med en operation. Det er de individuelle anatomiske forhold og de individuelle ønsker, der afgør, om du bør foretrække den ene eller anden løsning. Kun behandlere med adgang til begge behandlingstyper kan vejlede dig ordentligt om det rette valg for dig.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

0,5 - 0,75 time

Forberedelse
Forberedelse

ingen

Bedøvelse
Bedøvelse

lokal

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

ambulant

Restitutionstid
Restitutionstid

3 dage

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Filler eller fedttransplantation til læbeforstørrelse?

Man bør kun anvende resorberbare fillere, som består af langkædet hyaluron, kroppens eget bindemiddel imellem cellerne. Se i øvrigt under fillers. En hyaluron-filler er den letteste løsning ved behov for læbeforstørrelse. Fedttransplantation er umiddelbart dyrere og giver en længere varende og mere udtalt midlertidig hævelse af læberne. Der er "fuld fortrydelsesret" ved filler-behandling, idet effekten af filleren altid vil aftage efter maksimalt et år. Til gengæld skal en læbeforstørrelse med filler vedligeholdes modsat fedttransplantationen, som har en blivende effekt. Til forstørrelse af læber anbefaler vi de fillere, der er specielt udviklede til læber, fordi de har en noget længere holdbarhed, hvilket er særligt vigtigt ved anvendelse af filler i læber, hvor holdbarheden ikke er helt så lang som i hudfurer og rynker.

Forløb og bivirkninger af filler behandlingen

Der er ingen forberedelser til behandlingen, og selve behandlingen varer sjældent mere end en halv time. Filleren injiceres ind i det læberøde med en tynd, stump kanyle. Vi anbefaler lokalbedøvelse, fordi læber er et nerverigt, følsomt område, men lokalbedøvelse kan fravælges. Efter behandlingen er der ømhed af læberne. Ømheden begynder at aftage efter et par dage, men man skal være forberedt på en synlig hævelse de første 3-4 dage. I sjældne tilfælde kan der opstå lokale "blå mærker". Disse vil blegne i løbet af et par uger.

Den eneste forholdsregel efter behandlingen er at undgå at smøre læbestift på det første døgn, idet tilstopning af indstikssteder kan medføre betændelse.

Varigheden af læbeforstørrelse opnået ved Filler-behandling er meget individuel og afhænger af faktorer som hudens kvalitet, den lokale blodforsyning og aktivitetsniveau i den lokale ansigtsmuskulatur. Gennemsnitligt viser undersøgelser, at man kan regne med, at knap halvdelen af effekten består efter ét år. Filler-behandling er derfor ikke en éngangsbehandling, men skal påregnes suppleret op mindst én gang årligt.

Bivirkninger er få og kortvarige. Den værste (og mest sjældne) er betændelse, som kan medføre et forringet behandlingsresultat. Har man tendens til forkølelsessår, kan et sådant udløses lige efter behandlingen, hvis ikke man får forebyggende medicin herfor. De første 2-3 dage vil læberne være hævede. Denne hævelse vil fortage sig i løbet af få dage. I sjældne tilfælde kan der opstå lokale "blå mærker". Disse vil blegne i løbet af et par uger.

 

Læbeforstørrelse med fedttransplantation

Med fedttransplantation kan man opnå en blivende læbeforstørrelse. Behandlingen er umiddelbart dyrere end Perlane-behandling, men da effekten er blivende, er det klart at den med tiden vil tjene sig ind igen. Selv om effekten er blivende, skal det understreges, at det med fedttransplantation ikke er muligt at ”overdrive”.. Det er nemlig kun muligt at transplantere en vis mængde fedtceller på én gang for at opnå at fedtcellerne overlever. Med en fedttransplantation kan man således kun opnå en moderat læbeforstørrelse. Ønsker man yderligere forstørrelse, kan fedttransplantation gentages. Man kan derfor betragte fedttransplantation som et forløb, hvor man gradvist opnår et ønsket resultat. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse. Først udhentes forsigtigt fedtceller, fx fra maven eller knæregionen. Materialet centrifugeres sterilt for udskillelse af de levende fedtceller. Fedtcellerne injiceres til slut i læberne med en stump kanyle i et tyndt lag og i den ønskede fordeling via et 1 mm indstik i kind-mund folden.

Der er ingen forberedelser til en læbeforstørrende fedttransplantation, og selve behandlingen varer en times tid. Bagefter er det vigtigt at læberne holdes relativt i ro og uden skæv belastning (rygning) i en uges tid. Der er ømhed af læberne i et par dage, men frem for alt er der betragtelig hævelse i en uges tid. Efter behandlingen kan opfølgende forsigtig massage være gunstig for at sikre den ønskede og jævnest mulige fordeling af fedtcellerne. De eneste nævneværdige risici ved behandlingen er betændelse i læben og en lidt  ujævn fordeling.

Læbeforstørrelse ved operation

Læbeforstørrelse ved operation:

Hvis din overlæbe er meget lang eller med alderen er sunket meget langt ned, er den bedste metode til læbeforstørrelse et overlæbeløft, læs mere om overlæbeløft her Det samme gælder, hvis din overlæbe helt har tabt sine kurver, fx amorbuen, eller dine mundvige er helt skjulte.

 Er det din underlæbe, der er blevet meget smal, fordi det læberøde er ”rullet ind” i munden, kan kun en operation gøre den bredere. Det gøres meget enkelt ved at skære en bræmme overskydende hud væk neden for læberanden.