Forbedring af øjenbrynsform

Hvis der ikke er brug for et løft af øjenbrynenes position, men der blot ønskes en forbedring af deres form, typisk fra lidt flad til buet form med toppunkt ud mod ydre del af øjenbrynene.

Selv om de færreste er klar over det, er øjenbrynenes form mindst lige så vigtig for ansigtsudtrykket som øjenbrynenes højde. Ingen ønsker øjenbryn der hænger nedad i siderne. Det giver et meget trist udtryk. Mange ønsker at øjenbrynene sidder meget højt i siderne. Men sidder de for højt i forhold til øjenbrynenes indersider, dvs. ind mod næsen, kan man få et direkte ondt udtryk – djævleform.

Desuden er der kønsforskelle også mht. ideel øjenbrynsform. De maskuline øjenbryn er typisk lavere siddende og ikke runde. I den sidste ende er det dog ganske individuelt, hvilken øjenbrynsform, man finder pænest til sig selv.

Den ideelle ar-fri måde at opnå et løft af sine øjenbryn er et pandeløft og/eller tindingeløft, fordi det medfører usynlige ar. Men har man ikke ønske om en anden position af sine øjenbryn, kun om en bedre øjenbrynsform, eller man efter et pandeløft ønsker yderligere forbedring af øjenbrynsformen, er en såkaldt TBS(Transcutaneous Brow Shaping)-operation den rigtige løsning. Udført rigtigt giver den usynlige ar, selv om de er placeret i øjenbrynenes øvre rand.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

30-45 min.

Forberedelse
Forberedelse

Ingen

Bedøvelse
Bedøvelse

Lokal

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

Ingen

Restitutionstid
Restitutionstid

2-3 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvordan udføres operationen?

Operationen er i princippet enkel at udføre. Ved operationen skæres en passende formet bræmme hud væk over øjenbrynenes ydre del. Det kritiske er at få placeret arrene nøjagtigt i øvre rand af øjenbrynene, så arrene bliver socialt usynlige, og den optimale formning af øjenbrynene. Hvis ønskes, kan man efterlade så meget fylde som muligt under det fjernede hudområde for også at give mere fylde til den ydre del af øjenbrynet.

Operationen anbefales gjort ambulant i lokal bedøvelse, evt. suppleret med en afslappende kirurgisk rus.

Hvordan er efterforløbet?

Efter en øjenbrynsformende operation er der typisk kun lidt ømhed og en del midlertidig føleforstyrrelse af huden over øjenbrynene, sjældent egentlige smerter. Der vil desuden altid opstå hævelse og evt. også misfarvninger, som "siver" ned i de øvre øjenlåg. Hævelsen aftager drastisk allerede efter en uge, mens misfarvninger klinger af i løbet af 2-3 uger. De kan dækkes med makeup eller solbriller. Føleforstyrrelser kan derimod tage flere måneder om at fortage sig helt.

Hvilke risici er der forbundet med en formforbedrende øjenbrynsoperation?

En formforbedrende øjenbrynsoperation har en gunstig risikoprofil. Der er ikke er nogen realistisk risiko for vedvarende forstyrrelse af følesans over øjenbrynene. Der er faktisk kun én betydende risiko, som til gengæld ikke findes ved et pandeløft: risikoen for at de resulterende ar bliver synlige på en skæmmende måde.

De ideelle øjenbryn - artikel

Dette referat præsenterer indsigter fra artiklen "De Ideelle Øjenbryn: Læringer fra Litteraturen." Artiklen opsummerer den aktuelle forskning i litteraturen vedrørende definitionen af det perfekte øjenbryn ud fra et æstetisk perspektiv. Øjenbrynene har en central rolle i at formidle ansigtsudtryk og bidrager samtidig til den samlede harmoni i ansigtet.

Artiklen beskriver idealer for øjenbryns form. Den konkluderer, at der ikke findes én universel standard for det ideelle øjenbryn. Ønsker til øjenbrynsform er først og fremmest kønsafhængigt og kan i øvrigt variere over tid i takt med skiftende smag og kulturelle påvirkninger. Forfatterne foreslår desuden en række retningslinjer baseret på tilgængelig evidens og deres egne erfaringer. Disse retningslinjer har til formål at vejlede æstetiske kirurger i beslutningsprocessen omkring metodevalg. Der argumenteres for, at man med fordel kan tage udgangspunkt i en skabelon for de klassisk ideelle øjenbryn og derfra tilpasse individuelt i overensstemmelse med patientens køn, alder og etnicitet.
Artiklen belyser dermed vigtigheden af at tage hensyn til individuelle faktorer i valget af øjenbrynsform og behandlingsmetode.

Læs hele artiklen her (pdf) >