Hvad er et pandeløft og et tindingeløft? (Ponytail lift)

Pandeløft og/eller tindingeløft er gammelkendte operationer internationalt, men underlig ukendte blandt danske plastikkirurger i forhold til øjenlågsløft, måske fordi de færreste er klar over hvor stor betydning øjenbrynenes position og form har for et ansigts udtryk. Ved et pandeløft er målet at udglatte panderynkerne, især dem imellem øjenbrynene, løfte øjenbrynene og minimere tendensen til at "bryne" med de deraf følgende bistre lodrette og vandrette folder imellem øjenbrynene. Ved et tindingeløft løftes kun den ydre del af øjenbrynene. Det er således især indiceret hvis man har triste øjenbryn, som hænger meget nedad ud for øjenlågene, hvor huden kan danne et helt udhæng ud for øjenlågene. Tindingeløftet udjævner også "kragetæerne" ved siden af øjnene, og det kan endda udvides til også at løfte øjets form i retning af ”katteøjne”. De to operationer kan udføres samtidigt eller i kombination med anden operation på ansigtet.

En god grund til at pandeløftet er gået i glemmebogen er, at det ”i gamle dage”, kun kunne udføres via et meget langt snit tværs over hovedet fra øre til øre – resulterende i et meget langt ar og ofte blivende følenedsættelse i hårbunden bag ved arret. Men hvis man behersker den endoskopiske operationsteknik( kikkertteknikken), kan man udføre operationen som et endoskopisk pandeløft, hvor man kan operere via små 1½ cm lange, lodrette snit i skalpen. Denne operation har vi haft på repertoiret i Plastikkirurgisk Center AROS i godt 20 år, men det er så nu ”genopfundet” af Aleris som et ”revolutionerende” Ponytail lift, hvilket må betegnes som gammel vin på ny flasker.

Det ændrer dog ikke ved, at det endoskopiske pandeløft er den rigtigste teknik for folk med en normal hårgrænse, fordi det dels efterlader helt usynlige ar bag hårgrænsen, dels giver en meget lille risiko for blivende føleforstyrrelser. Faktisk er der påfaldende mange, der efter et endoskopisk pandeløft slipper af med generende pandehovedpine.

Har man en for høj pandehårgrænse, har vi udvidet teknikken til også at kunne sænke hårgrænsen med en kun lille risiko for at tabe følesansen i hårbunden.

Tindingeløftet, der kan være indiceret lavet for sig eller sammen med et pandeløft, udføres ligeledes enten via et få centimeter langt snit bag hårgrænsen i tindingerne eller – hvis tindingehårgrænsen er vigende – i selve hårgrænsen. Men den endoskopiske teknik har også muliggjort at tindingeløftet kan vælges udvidet så man samtidig løfter selve øjenlågenes vinkling opad i retning af ”katteøjne”.

Læs også artiklen som beskriver en videreudvikling af vores mangeårige tindingeløft her >

FAKTA

Operationstid
Operationstid

1,5-2 timer

Forberedelse
Forberedelse

Faste og medicinsk hårvask

Bedøvelse
Bedøvelse

fuld, tindingeløft evt. lokal

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

½-1 dag, tindingeløft evt. ambulant

Restitutionstid
Restitutionstid

1-2 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvem kan have glæde af et pandeløft?

Et pandeløft er den fysiologisk rigtige løsning, hvis man døjer med et negativt ansigtsudtryk i form af den tunge, overrynkede pande med sammentrukne, bistre, forsænkede øjenbryn, som kan sidde så lavt, at de lægger øjnene i skygge og gør øjnene mindre.

Det er en integreret del af pandeløftet at neutralisere de to brynemuskler, som er årsagen til de bistre lodrette rynker imellem øjenbrynene og bidrager til at trække den indre del af øjenbrynene ned i øjnene. Hvis du har et meget bistert udseende med kraftige furer imellem øjenbrynene, er pandeløftet den sandsynligt bedste løsning for dig.

Et pandeløft giver mulighed for samtidig sænkning af pandehårgrænsen

Ved et pandeløft rykker hårgrænsen lidt opad-bagud, hvilket kan være en fordel hvis man har en meget lav hårgrænse. Men har man en rigelig høj hårgrænse, kan man vælge at kombinere et pandeløft med sænkning af hårgrænsen, dvs forkortning af hudstykket imellem hårgrænse og øjenbryn. I så fald placeres arrene mest diskret i pandehårgrænsen. Er man decideret skaldet, kan arrene efter et pandeløft eller et tindingeløft ikke skjules, og så må det oftest tilrådes at få udført et direkte øjenbrynsløft, med mindre man ønsker en efterfølgende hårtransplantation.

Hvem kan have glæde af et tindingeløft?

Tindingeløftet adresserer mere det triste, trætte udseende, som man udstråler, hvis det især er den ydre del af øjenbrynene, som er sunket. Somme tider kan ydre del af øjenbrynene endda synke helt ned i højde med de nedre øjenlåg. Den endoskopiske variant af tindingeløftet kan vælges, hvis man samtidig har øjenlåg, der vinkler nedad, eller hvis man ønsker mere ”katteøjne”. 

Man kan selvfølgelig også kombinere et pandeløft og et tindingeløft.

Kan et sædvanligt øjenlågsløft ikke klare problemet?

Ofte er folk ikke klar over årsagen til, at de er utilfredse med deres øjenregion, men da de fleste kender nogen, der har fået løftet øjenlågene, henvender mange sig med et ønske om at få løftet de øvre øjenlåg i den tro, at det er øjenlågene, som er årsagen til deres triste eller bistre udseende. Også mange kirurger fejlanalyserer problemstillingen, fordi de ikke har forstået det fine samspil, der er imellem øjenbryn og øjenvipper.

Er det øjenlågene, der er for tunge, er det nemlig typisk, at man kompenserer ubevidst ved at løfte øjenbrynene, så det ser ud som om øjenbrynene sidder normalt højt. Men hvis man så får løftet øjenlågene, vil det typisk resultere i at øjenbrynene synker. Det er derfor mange patienter får løftet deres øvre øjenlåg uden at opleve den store effekt, og for nogle af dem ville den rigtigste løsning have været at løfte pande og øjenbryn tilbage op på deres naturlige plads. Derved vil det tilsyneladende hudoverskud på øjenlågene forsvinde, og man opnår en helt anderledes gennemgribende, harmonisk foryngelse af sin øjenregion.

Hvad skal jeg vælge?

Hvad der er den rigtigste løsning for netop dig er kun muligt at afgøre ved en personlig konsultation med en plastikkirurg, som kan foretage den rigtige analyse og behersker alle de mulige teknikker, og som derfor kan råde dig ud fra netop dine behov og dit udseende. Alt for mange får blot løftet deres øjenlåg, fordi det er den eneste operation, som kirurgen har at tilbyde.

Det er vigtigt af få afklaret din almene helbredstilstand i forhold til en eventuel operation, herunder specielt eventuelle stofskiftesygdomme, tidligere hudsygdomme og ansigtsoperationer samt især øjenlågsoperationer. Du får en helhedsvurdering af mulighederne for at opnå dine ønsker i forhold til dine fysiske forudsætninger. I denne vurdering spiller mange faktorer ind: øjenbrynenes højde, form og hældning, øjenlågenes fedtfylde, hudmængde, højden af øjenspalten, hudens kvalitet (elasticitet og tykkelse), pandefolders placering og dybde, hårgrænsens placering og knoglestrukturen under øjenbrynene.

Vi lægger vægt på at finde den enkleste behandlingsmetode, som løser de fleste problemer for den enkelte patient. Ønsker man fx i en ældre alder blot at få løftet øjenbrynene og har rigeligt med vandrette folder i panden, kan man måske nøjes med at få lavet et direkte øjenbrynsløft, som er en simplere og billigere operation. Omvendt kan et pandeløft eller et tindingeløft udføres som en del af et komplet ansigtsløft, hvis ældelsesforandringerne er lige så udtalte i det øvrige ansigt.

Gør et pandeløft eller et tindingeløft ondt?

Pandeløftet anbefales udført i fuld bedøvelse, men kan også udføres i lokal bedøvelse, såfremt man supplerer med en semibedøvelse, en ”kirurgisk rus”. Et sædvanligt tindingeløft kan lettere udføres i lokal bedøvelse, men også her anbefales en supplerende ”kirurgisk rus”. Hvis tindingeløftet skal inkludere et løft af øjenlågenes hældning og dermed udføres endoskopisk kræver det fuld bedøvelse.

Efter operationen er det vigtigt at man ligger med hovedet hævet de første par døgn. Man har ikke særligt ondt, men nogen oplever en trykken for panden, som klart forværres, når man ligger fladt ned.

Hvordan udføres operationen?

På Plastikkirurgisk Center udfører vi altid pandeløft med moderne kikkertkirurgisk teknik. Til det almindelige pandeløft lægges tre knap 3 cm lange hudsnit oppe i håret, hvor de er fuldstændigt skjulte. Via kikkerten løsnes pandehud og øjenbryn fra kraniet, hvorved det bliver muligt at flytte hele panden inkl. øjenbrynene opad-bagud. Indtil skalpen er vokset på plads, sikres den nye position med opløselige indvendige tråde forankret til 2 opløselige skruer indsat i kraniets yderste skal. Samtidig udtyndes de små muskler, som forårsager overdrevne, bistre rynker mellem øjenbrynene.

Hvis du har en høj hårgrænse, og du egentligt godt kunne tænke dig den sænket, kan dette faktisk opnås i forbindelse med et pandeløft. I så fald løftes panden via et snit i selve hårgrænsen, og den hårløse hud neden for hårgrænsen, som bliver til overs, efter at panden er løftet, bortskæres. Et tindingeløft kan udføres mere enkelt uden brug af endoskop via et snit i hver tinding bag hårgrænsen. Herfra løsnes skalp og hud fra underlaget frem til øjenbrynenes ydre del, som løftes med opløselige indvendige tråde. Hvis du har høje tindinger, kan disse ”lukkes” eller reduceres samtidig, hvis snittet lægges modificeret i hårgrænsen og skalpen bagved trækkes fremad. Evt. supplerende reduktion af overskydende øvre øjenlågshud udføres afsluttende, så man er sikker på at patienten også efter operationen stadigvæk kan lukke sine øjne helt.

 

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du en forbinding på panden og isposer på øjnene og bliver anbragt i en seng med løftet hovedgærde. Du kan vælge at forblive indlagt til om aftenen, hvis de hjemlige forhold tillader det, eller til næste dag. Hvis du har fået udført et tindingeløft i lokal bedøvelse, kan det fint gennemføres ambulant. De første 2-3 dage skal du undgå at bøje dig med hovedet nedad og helst sove med løftet hovedgærde. De fleste hjemlige aktiviteter kan genoptages dagen efter, men undgå anstrengelser, som sætter blodtrykket i vejret.

Du kan begynde at tage brusebad og forsigtigt vaske hår 2 døgn efter operationen. I efterforløbet vil der altid være hævelse og typisk også misfarvninger. Hævelsen aftager drastisk allerede efter en uge, mens misfarvninger klinger af i løbet af 2-3 uger. De kan dækkes med makeup. Efter 1-2 uger vil de fleste kunne genoptage deres normale udadvendte aktiviteter. Der er enten clips eller tråde i håret, som skal fjernes efter en uge. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen

Hvor tidligt kan man vurdere resultatet?

Allerede umiddelbart efter operationen vil du opleve, at ”du har fået panden ud af øjnene” og at dine øjenbryn har fået en ny, højere placering og forbedret form. Efter et par uger er hævelsen omkring øjnene svundet så meget, at du vil kunne se resultatet af pande- eller tindingeløftet i form af et mere vågent og åbent ansigtsudtryk uden bistre panderynker og også med indirekte foryngede øjenlåg.

Lider du af hyppig pandehovedpine er en hyppig, men en behagelig ”bivirkning” til et pandeløft at din tendens til pandehovedpine reduceres markant efter et pandeløft.

Hvor længe holder et pandeløft, og kan det gentages?

På Plastikkirurgisk Center AROS har vi haft endoskopisk pandeløft og tindingeløft på repertoiret i snart 20 år. Det har givet os lejlighed til at følge en del patienter i mange år, og vi kan kun dele de i litteraturen rapporterede erfaringer om en solid holdbarhed. Vi har patienter, som selv efter mere end ti år kommer tilbage og præsenterer sig med pande og øjenbryn i klart bedre position og form end før deres operation. Men som for alle andre kosmetiske operationer er holdbarheden individuel, idet den ud over den anvendte kirurgiske teknik også afhænger af arvelige egenskaber og miljøbelastninger.

Vi har aldrig fundet indikation eller ønske om gentagelse af et pandeløft. Men skulle det komme, er det lige som for et ansigtsløft bestemt muligt at gentage det.

Artikel om videreudvikling af vores mangeårige tindingeløft

Artiklen A New Perspective to the Periorbital Aesthetics: Bella Eyes beskriver en videreudvikling af vores mangeårige tindingeløft, således at man samtidig med løft af øjenbrynenes ydre del også kan ændre øjnenes form i retning af ”katteøjne”, i artiklen døbt ”Bella Eyes”. Operationsteknikken forudsætter at man behersker den endoskopiske teknik, og da vi har anvendt denne til pandeløft i snart tyve år, kan vi alene ved at have anskaffet et par ekstra instrumenter tilbyde denne spændende ekstra behandlingsmulighed. Det udvidede tindingeløft er stadigvæk med usynlige ar bag ved hårgrænsen, men med den endoskopiske teknik kan man altså også nå helt ned til øjenlågenes tilhæftning til knogleranden ud for øjenlågene og løfte øjenlågenes vinkling opad i retning af ”katteøjne”.

Som det fremgår af artiklen, er behandlingstilbuddet rettet mod dem som medfødt eller med alderen har et trist øjenparti med både øjenbryn, der hænger nedad i ydre del og øjenlåg, der ligeledes er vinklet nedad ud mod kinden. I skrivende stund har vi allerede udført de første to af denne type tindingeløft med godt resultat – uden problemer, kun midlertidigt mere hævede øjenlåg end ved det sædvanlige tindingeløft.

Læs hele artiklen her >

Et tindingeløft giver mulighed for samtidig reduktion af høje tindinger

Ved et tindingeløft placeres arret mest diskret bag hårgrænsen. Det medfører, at hårgrænsen i siderne rykker lidt opad-bagud, hvilket kan være en fordel, hvis man har en fremskudt hårgrænse. Men har man høje tindinger er det muligt at kombinere tindingeløftet med en reduktion af de høje tindinger ved at placere arret i tindingehårgrænsen. Ønsker man efterfølgende en yderligere reduktion kan det opnås med hårtransplantation.