Mellemansigtsløft

Hvad indbefatter et mellemansigtsløft?
Et mellemansigtsløft er en videreudvikling af et nedre øjenlågsløft og er for nogle kendte plastikkirurger en fast tilføjelse til et nedre ansigtsløft. Ved et mellemansigtsløft er det muligt at forhøje kindbenene og udjævne den øverste del af folden mellem mund og kind samtidigt med at de nedre øjenlåg glattes ud og strammes op.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

2 timer

Forberedelse
Forberedelse

ingen

Bedøvelse
Bedøvelse

lokal

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

ambulant

Restitutionstid
Restitutionstid

2 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvad gør man med resten af ansigtet?

Et mellemansigtsløft står sjældent alene, men kombineres med et pandeløft og/eller et ansigtsløft af nedre ansigt for at undgå disharmoni i ansigtet.

Hvad er risikoen ved et mellemansigtsløft?

Et mellemansigtsløft indebærer ikke flere risici end et løft af nedre øjenlåg. Der er en meget lille risiko for føleforstyrrelser på forreste del af kinden og nedre øjenlåg, og overdriver man løftet, kan det medføre en nedtrækning af det nedre øjenlåg, hvilket er en klassisk fejl ved et nedre øjenlågsløft. Risikoen for blødning og betændelse er meget lille, dog er der en reel risiko for øjenkatar. Desuden er der en øget risiko for sårbetændelse, hvis man samtidigt anvender kindbensimplantater.

Hvordan udføres et mellemansigtsløft?

Ved operationen bliver du overvåget af en narkoselæge. Du er enten fuldt bedøvet eller i så afslappet tilstand, at du ikke mærker eller husker, hvad der foregår under operationen. Hudsnittene lægges lige under de nedre øjenvipper, fortsættende 1-2 cm ud ved siden af øjenlågene, typisk i en "kragefod".

Ved operationen løftes hud og underliggende øjenlågsmuskulatur ned til øjenhulens nedre og ydre knoglerand. Herfra fortsættes ud og ned over kindbenet, så kindfedtpuderne kan løsnes og trækkes tilbage opad, således at den tabte, yngre kontur af nedre øjenlåg og kindben kan genskabes. Overskydende øjenlågshud fjernes, inden snittene sys omhyggeligt sammen uden træk på øjenlågsranden for i praksis at opnå usynlige ar og undgå nedtrækning af øjenlåget.

Hvordan er efterforløbet ved et mellemansigtsløft?

Efter operationen får du isposer på øjnene og bliver anbragt i en seng med løftet hovedgærde. Du kan vælge at forblive indlagt til om aftenen eller til næste dag. Operationen kan dog også udføres ambulant, hvis de hjemlige forhold tillader det. De første 2-3 dage skal du undgå at bøje dig med hovedet nedad og helst sove med løftet hovedgærde.

Hjemlige aktiviteter kan genoptages dagen efter, men undgå anstrengelser, som kan sætte blodtrykket i vejret. Du kan begynde at tage brusebad 2 døgn efter operationen. I efterforløbet vil der altid være hævelse og typisk også misfarvninger af de nedre øjenlåg. Hævelsen aftager drastisk allerede efter en uge, mens misfarvninger klinger af i løbet af 2-3 uger. De kan dækkes med makeup eller evt. solbriller. Efter 1-2 uger vil de fleste kunne genoptage deres normale, udadvendte aktiviteter. Trådene fjernes seneste efter en uge. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen.

Hvor tidligt kan man vurdere resultatet af et mellemansigtsløft?

Så snart øjenlågshævelsen har lagt sig, typisk efter 3-4 uger kan man vurdere resultatet på centrale kindkontur. Det endelige resultat af et mellemansigtsløft kan dog først ses efter 2-3 måneder.

Hvor længe holder et mellemansigtsløft?

Resultatet af et mellemansigtsløft er relativt stabilt. Men hvor længe du kan forvente at bevare dit nye udseende afhænger af mange faktorer, såsom arvelige anlæg, rygning, soleksposition m.m.

Du vil under alle omstændigheder kunne se frem til mange års glæde af resultatet, før aldringsprocessen indhenter det opnåede. Det skulle gerne vare mere end 10 år inden at udseendet er tilbage ved udgangspunktet, og til den tid kan operationen evt. gentages med forsigtighed af hensyn til øjenlågene.