Fjernelse af livmoderens slimhinde ved kikkertoperation (Endometrieresektion)

Formålet med operationen
At nedsætte menstruationsblødningernes styrke og varighed. Blødningerne bliver ikke nødvendigvis mere regelmæssige.

80-90% er tilfredse med behandlingen og bløder acceptabelt eller slet ikke (10%). Hvis der ikke er tilstrækkelig effekt, vil ca. 2 ud af 3 opnå et godt resultat, hvis behandlingen gentages.

Praktisk information
Når du møder til indlæggelse, skal du melde dig i receptionen.
Operationen varer ca. ½ time, og du kan udskrives i løbet et par timer

Sådan skal du forberede dig

3-4 uger før operationen får de fleste patienter en indsprøjtning, som får slimhinden i livmoderen til at blive tynd. Efter en sådan forbehandling er operationen lettere at udføre. Det bedste tidspunkt at give indsprøjtningen er en uge før forventet menstruation eller ved menstruationen. Forbehandlingen kan have bivirkninger som hedeture, tørre slimhinder og eventuelt forbigående øget blødning. Bivirkningerne kan nedsættes, hvis du tager hormontabletter i samme periode, som for¬behandlingen har effekt.

Sådan foregår operationen

Under operationen ligger du på samme måde som ved en gynækologisk undersøgelse. Først udvides livmoderhalsens kanal. Dernæst føres en kikkert op i livmoderen fra skeden. For at kunne se livmoderens slimhinde tydeligt skylles livmoderhulen med en klar væske under hele operationen. På kikkerten sidder en lille slynge, som ved hjælp af elektricitet kan fjerne slimhinden i små strimler ad gangen. Med slyngen kan man også fjerne slimhindepolypper og muskelknuder fra livmoderens hulhed.

Du kan som regel vælge mellem to typer bedøvelse: fuld bedøvelse, hvor du sover, eller rygmarvsbedøvelse, hvor du er fri for smerter, men ellers vågen.

Komplikationer, der kan opstå i forbindelse med operationen

Skyllevæsken, som anvendes ved operationen, trænger over i blodbanen, men oftest i så lille en mængde, at der ikke opstår gener.
Undertiden forårsager skyllevæsken symptomer som hovedpine og kvalme. I meget sjældne tilfælde trænger der så meget væske over i blodbanen, at det bliver nødvendigt at give vanddrivende medicin og lægge kateter i urinblæren. I så fald bliver du indlagt til næste dag.
En anden sjælden komplikation er, at der under operationen kan gå hul på livmoderen. Denne komplikation er som regel ufarlig men kan bevirke, at der skal foretages en kikkertundersøgelse af bughulen gennem et lille snit ved navlen. Meget sjældent vil det være nødvendigt at fjerne livmoderen eller et stykke tarm på grund af beskadigelse eller blødning. Du vil da blive opereret gennem et lidt større snit i maven.

Enkelte får sammenvoksning i livmo-derens hulhed eller forsnævring af livmoderhalsens kanal efter operationen. Dette kan være årsag til menstruationssmerte.

Ved enhver operation indebærer selve bedøvelsen en vis om end meget lille risiko.

Ubehag efter operationen

Der vil ofte være menstruationssmerter det første døgn efter operationen. Smertestillende håndkøbsmedicin vil normalt være tilstrækkeligt. Blødningen, som operationen fremkalder, vil aftage meget det første døgn, men vil fortsætte 1-2 uger. Det er almindeligt med øget udflåd i 1-2 uger efter operationsblødningens ophør.

Seksuelt samliv kan genoptages, når du selv synes. Indtil udflåddet er ophørt, anbefaler vi, at du bruger kondom for at undgå underlivsbetændelse.

Udskrivelse og efterforløb

Du kan forvente at blive udskrevet samme dag som operationen. Arbejde kan påbegyndes efter 3-4 dage. Hvis der kommer blødning stærkere end en menstruation, eller du får feber eller smerter i ugen efter udskrivelsen, skal du kontakte egen læge.