Hvad indbefatter et løft af nedre ansigt og hals?

Et nedre ansigts- og halsløft er en videreudvikling af den klassiske ansigtsløftning. Ved operationen tilstræbes konturen af nedre ansigt og hals genskabt, dvs. at de tunge kindposer forsvinder, og underansigtets ovale form set forfra genskabes. Endvidere reduceres de dybe folder mellem kinder og mund, hage-halsvinklen genskabes og halsfolderne udjævnes og overflødig, slap hud fjernes.

En klassisk ansigtsløftning har naturligvis samme mål, men er knap så god til at genskabe en glattere, mere æstetisk tiltalende konturering af ansigtet i dette område. Videreudviklingen af teknikken består i at gøre resultatet af en ansigtsløftning mere effektivt, mere holdbart og frem for alt helt naturligt.

For at gøre en ansigtsløftning mere effektivt og langtidsholdbart er det nødvendigt også at inddrage vævslaget under huden, det såkaldte SMAS-lag (Superficial Musculo-Aponeurotic System), se beskrivelse heraf under SMAS-Plastik eller -Plikatur. Dette lag inkluderer den overfladiske halsmuskel, fortsættende op i ansigtet som et tyndt senespejl inkluderende fedtpuderne på kinderne. SMAS-laget er meget stærkt, og det bærer den overliggende hud. Det giver derfor en klart bedre effekt, hvis man lægger stramningen i dette lag, så den overliggende hud blot skal følge med op, og så kindfedtet i kindposerne direkte løftes og ikke blot udglattes ved stramning af den overliggende hud.

I kunsten at gøre resultatet helt naturligt ligger diverse finesser, såsom at løftet skal være mere lodret end den klassiske ansigtsløftning (hvor trækket blev lagt mere bagud), at hårgrænsen foran øret bevares, og at øreflipperne bevarer deres position.

Hvad gør man med resten af ansigtet?

Eftersom en ansigtsløftning ikke ændrer på udseendet af den øvre halvdel af ansigtet, skal man altid overveje, om man samtidig skal få udført et pandeløft og/eller mellemansigtsløft - eller nøjes med en mere moderat ansigtsløftning for at undgå disharmoni i ansigtet.

Hvad er risikoen ved et løft af nedre ansigt og hals?

Løftet af nedre ansigt og hals er den deloperation inden for moderne ansigtsløftning, som indebærer flest risici. Det skyldes dels at det er den største af de tre deloperationer, dels at man kommer meget tæt på vigtige bevæge-ansigtsnerver, såfremt løftet udføres med SMAS-plastik, som giver den mest dybdegående og holdbare effekt. Der må altid påregnes nedsat følesans i huden lige foran ørerne.

Derudover er der naturligvis de helt almindelige operationsrisici, såsom uheldige reaktioner på bedøvelse eller blødning og betændelse, som kan nødvendiggøre reoperation, men som ikke fører til varige men.

Gør en nedre ansigtsløftning ondt?

Ved operationen bliver du overvåget af en narkoselæge. Du er enten fuldt bedøvet eller i så afslappet en tilstand, at du ikke mærker eller husker, hvad der foregår under operationen. Efter operationen er smerter yderst sjældent et problem med relevant smertestillende behandling, som du naturligvis vil få udleveret fra Centeret.

Hvordan udføres en ansigtsløftning?

Uanset den valgte operationsmetode vil hudsnittene altid blive lagt i de naturlige kurver foran øret, rundt om øreflippen, op på ørets bagside og derfra lidt videre om mod nakken skjult i håret. Oven for øret skjules snittene bag eller i hårgrænsen. Hvis du har udtalte lodrette halsfolder eller pose under hagen, vil du oftest også få et lille hudsnit i tværfolden under hagen.

Ved operationen løsnes huden og eventuelt SMAS-laget på nedre ansigt og hals, og vævene flyttes tilbage til deres tidligere position, således at den tabte, yngre kontur kan genskabes. Overskydende hud fjernes, inden snittene sys omhyggeligt sammen uden træk på hudrandene for at gøre arrene så små som muligt.

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du en forbinding på halsen og omkring hovedet, og du bliver anbragt i en seng med løftet hovedgærde. Du kan vælge at forblive indlagt til om aftenen eller til næste dag. Det sidste er det mest forsvarlige og også mest praktiske, fordi du har et dræn på halsen, som skal fjernes næste dag. De første 2-3 dage skal du undgå at bøje dig med hovedet nedad og helst sove med løftet hovedgærde. Hjemlige aktiviteter kan genoptages dagen efter, men undgå anstrengelser, som kan sætte blodtrykket i vejret. Du kan begynde at tage brusebad og vaske hår 2 døgn efter operationen.

I efterforløbet vil der altid være hævelse og typisk også misfarvninger, især ned på halsen. Hævelsen aftager drastisk allerede efter en uge, mens misfarvninger klinger af i løbet af 2-3 uger. De kan dækkes med makeup eller en høj halskrave. Efter 1-2 uger vil de fleste kunne genoptage deres normale udadvendte aktiviteter. Trådene og clipsene i håret fjernes successivt inden for 8 dage. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen.

Hvor tidligt kan man vurdere resultatet?

Det endelige resultat af en ansigtsløftning kan ikke vurderes før efter 2-3 måneder. Der er derfor ingen grund til at bekymre sig over eventuelle små ujævnheder under huden i de første uger efter en ansigtsløftning.

Hvor længe holder et løft af nedre ansigt og hals?

Hvor længe du kan forvente at bevare dit nye udseende afhænger af mange faktorer, såsom arvelige anlæg, rygning, soleksposition m.m. Men du vil under alle omstændigheder kunne se frem til flere års glæde af resultatet, før aldringsprocessen indhenter det opnåede. Som en tommelfingerregel varer det 10 år inden at udseendet er tilbage ved udgangspunktet, og til den tid kan operationen med fordel gentages.